Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

(094).ΚΑΤΟΧΙΚΑ στο ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ!

Το Ζευγολατιό είναι κωμόπολις στον Κορινθιακό κάμπο(Βόχα), κοντά στην Κόρινθο , με περί των 5000 κατοίκων.
Ο τόπος αυτός και οι κάτοικοί του είχαν στην πολυτάραχη περίοδο της κατοχής την δικιά τους μικρή ιστορία, σε πρόσωπα και γεγονότα. Δυστυχώς και εκεί, ο πόνος, οι ενοχές και η σκοπιμότητα, σχεδόν έσβησαν και σβήνουν προφορικές και έγραφες μνήμες, απαραίτητες για αποτύπωση αντικειμενικής ιστορίας, (όπως άλλωστε αυτό συμβαίνει  και σε όλα τα χωριά, κωμοπόλεις, πόλεις της Ελλάδος). 
Περί αυτού του ιστορικού λόγου αποτυπώνονται τα κατωτέρω: 

{{Ήρθαν εδώ στο Ζευγολατιό οι Γερμανοί το 1941 , εγκαταστάθηκε εδώ ένα Σύνταγμα περί τους 2000, που οι περισσότεροι ήσαν Αυστριακοί,… είχανε επιτάξει σπίτια αποθήκες και μένανε …… !
Άκου ! πήγανε για ξύλα οι Γερμανοί στην Αγια-τριάδα …δόθε πάνου ψηλά, περί τα τρία χιλιόμετρα είναι ένα εκκλησάκι η Αγιά τριάδα, αλλά επειδή ήτανε μεγάλη Παρασκευή δεν πήρανε αγκαρία για να βοηθήσουν αποδώ Ζευγολατιώτες, πήγανε μόνο Γερμανοί,- πεντέξι νοματαίοι- και πάνε οι αντάρτες και σκοτώνουν τρείς.
Αφού έγινε αυτή η δουλειά και τους φέρανε εδώ , πάνε οι γυναίκες με άνθη και μοιρολογάγανε κει πέρα, τους νεκρούς, σ΄ένα σπίτι που τους είχανε πάει. … Δεν ξέρω που τους θάψανε μετά τους Γερμανούς.
Πρόσεχε μετά  διαταγή των Γερμανών: «όλα τα Γυναικόπαιδα, και όλο το χωριό, στη πλατεία στο σχολείο» δω πάνου , μας  μαζέψανε όλους εκεί, όποιος κρυβότανε θα τον σκοτώνανε, …!
Μας μαζέψανε εκεί, βάλανε τα μυδράλια στα παράθυρα του σχολείου, έτοιμοι…. ήμουνα και εγώ εκεί,… όλοι, για εκτέλεση. Ο Γκράουζελ , ο Διοικητής ,… -ναι αλά  θυμάμαι τ΄ ονομά του-  ήταν Αυστριακός….!
Είχαν ένα διερμηνέα, Γιάννη τον ελέγανε ,δεν θυμάμαι το επώνυμο του, Μεγαρίτης πρέπει να ήτανε…. πρόσεχε τώρα:
Όλα εντάξει τα μυδράλια και…!  να γίνει εκτέλεση, όπως έγινε και στα Καλάβρυτα. Λοιπόν άκου…  σκέπτεται ο Γκράουζεν πώς να μας αθωώσει,… τι να βρεί πάτημα να μας αθωώσει,…. σκέφτηκε σκέφτηκε δύο ώρες… ή θα πεί «πύρ» ή θα πεί «Φύγετε» ε;
Και τι σκέφτηκε ο άνθρωπος; Λέει του διερμηνέα: «Για πες τους θα πάρουν όπλα να κυνηγήσουν τους αντάρτες;». Να κυνηγήσουμε εμείς του Ζευγολατιού τους αντάρτες, που σκοτώσανε τους Γερμανούς , αυτό μας λέει….!
- «Θα πάρουμε….θα πάρουμε όπλα, θα πάρουμε » φωνάξαμε.
Λέω τι πάτημα βρήκε για να μας αθωώσει. Εάν ήταν ο Αϊχμαν θα μας εκτελούσε, αλλά ήταν Αυστριακός ο Γκράουζελ! Μας κάνει : «Αουοουουτ»,… φευγάτε μας έλεγε …..Δεν φεύγαμε, φοβόμαστε μην μας σκοτώσουν, κάνει ένας την αρχή ,…γίναμε και εμείς «μπουχός»…. Μας αθώωσε ο άνθρωπος!

Οι Γερμανοί κρεμάσανε, έναν εδώ κάτου σε μια ελιά, για να φοβηθούνε εδώ, γιατί κόβανε οι αντάρτες τα σύρματα από τις κολώνες του τηλέγραφου, ….δεν ήταν αυτός Ζευγολατιώτης τον φέρανε από το Στρατόπεδο (συγκέντρωσης) της Κορίνθου και τον κρέμασαν *(* ΔΙΑΚΟΣ ΣΠΥΡΟΣ λεγότανε - βλ. κατωτέρω)!  Ζευγολατιώτης που έκοβε τα σύρματα ήταν,  ο Κώστας Καρακώστας.

Βγήκανε από εδώ (Ζευγολατιό!)… πήγανε απάνω, (στο βουνό, Ζήρια!) στο αντάρτικο πολλοί…. Αυτοί οι άνθρωποι βγήκανε στην αρχή, για την απελευθέρωση της πατρίδας , ο κόσμος τους αγαπούσε και τους έδινε πάνω κει που ήσανε αρνάκια και…. Τι έγινε μετά; …πέσανε λίρες …..!
Θα σου πω τώρα πως ήτανε το μαχαίρι …εσύ ήσουνα στο σπίτι,… γιατί πέταξες μια κουβέντα , ή δεν ξέρω τι υποψιαστήκαν σου ΄ρχόντανε  την νύχτα με το μαχαίρι και το πιστόλι ,και σού ΄λεγαν: «έλα πάνω για μια ανάκριση»… σύμφωνοι; ….Δεν ξαναγύριζες!
Πολλούς σφάξανε απ΄εδώ, και σφάξανε κυρίως την φτώχια!
Σφάξανε:
 Μαρινάκη Παναγιώτη του Παν. , Μαρινάκη Αναστασία του  Παν. γυναίκα του , Μαρινάκη Χρήστο του Παν. , Μαρινάκη Αναστασία του Χρησ. και Μαρινάκη Γ. του Χρ.….. όλη την οικογένεια, συνεργαζόντουσαν λέει με τους Γερμανούς, μια γυναίκα που σφάξανε ήταν έγγειος.
Μαρκόπουλο Κ. Γ. ο οποίος ήταν αρχιφύλακας προτού τον πόλεμο  , του είπανε: «έλα πάνου (Στο βουνό) να σου δώσουμε αξίωμα γιατί ξέρεις γράμματα»… και πήγε αντάρτης με την αραβίδα του και τον σφάξανε.
Μπουλντά Σοφία,… χήρα η μαύρη , έτσι την πήρανε, την “αυτόσανε”  και την σφάξανε.
Πολυβό Κώστα ,… είχε καφενείο εδώ , τον έσφαξε ένας εδώ που λεγότανε Γουδούρης, τον τράβηξε απάνου στους αντάρτες, γιατί είχε ωραία γυναίκα και τον σφάξανε!
Αναστασίου Παν. 19 ετών το καταδώσανε το έσφαξαν στην Στιμάγκα γιατί ήθελε να πάει στην Αστυνομία.
Ρίσκα Κωνσταντίνα , … πήγαινε η μαύρη να πάρει ένα …από τους Γερμανούς για ... τα παιδιά της και την βουτάει εδώ ο Φώτης ο «Γιαγκούλας» , που ΄τανε πάνου σφαγιάς και τη έσφαξε δω πάνου σε κάτι κτήματα , *(* σ.σ. βλ. κατωτέρω-Αναφέρεται η Ρίσκα, με μικρό όνομα, Κανέλλα, ότι πρόδωσε στους Γερμανούς, τον συγχωριανό της ,που εκτελέστηκε ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ ΜΙΧ.)Μαχαίρας Φώτης λεγότανε,… είχε σφάξει πολλούς αυτός ,… επάνου τον ελέγανε με το παρατσούκλι «Ταρζάν», εμείς τον ελέγαμε εδώ «Γιαγκούλα», από δω ήτανε, πέθανε  πριν μερικούς μήνες. Τον πατέρα του Φώτη τον είχαν πάρει οι Γερμανοί μετά που βγήκε ο Φώτης στο αντάρτικο και τον βάζαν μπροστά στην κλούβα ,στο τρένο, τον είχανε   «Κλουβίτη», έζησε τελικά (βλ. κατωτέρω ΜΑΧΑΙΡΑΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ).Ο Φώτης έζησε και αυτός, έκανε  χρόνια φυλακή.

Φωτ.: Φώτης Μαχαίρας  από το βιβλίο: «ΤΑ ΔΥΟ ΟΧΙ»-ΔΗΜ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ-      βλ. ανάρτηση ( 088)

Φυλακή από δώ έκανε και ο Καννελόπουλος ο Γιάννης, αυτός ήτανε απάνου αντάρτης, ντύθηκε παππάς μετά τον πόλεμο, για να μην τον γνωρίζουν και τον πιάσουν οι χίτες, είχε αλλάξει και το όνομα και λεγότανε Πισογιαννάκης *(*σ.σ. Σχετικά ο μαρτυρών οπωσδήποτε ήταν σε σύγχυση, απλώς θα πρέπει να είχε ακούσει ότι  ο Καννελόπουλος Γιάννης ήταν μαζί σφαγιάδες με τον Πισογιαννάκη στη Φενεό, και όχι ότι χρησιμοποιούσε τέτοιο όνομα –βλ. κατωτέρω!) , πήγε στο Αίγιο και είχε ανοίξει ένα μαγαζί-μανάβικο, και κάποιος τον γνώρισε και τον πιάσανε και τον πήγαν φυλακή, δικάστηκε και τον εκτελέσανε.

Ο Διοικητής ο Γκράουζεν είχε μια γκόμενα εδώ, νέα κοπέλα ήτανε  ,μια ωραία γυναίκα, την Κατίνα Αυγερινού (ή Ταταράνου) , αυτή όμως του ΄περνε τα έγραφα και τα ΄στελνε πάνου, στους αντάρτες και μόλις την πήρε χαμπάρι την εκτέλεσε ο ίδιος. Στον ύπνο την σκοτώσανε, πήγε και ο ίδιος ο διοικητής  εκείνο το βράδυ που την σκοτώσαν στο σπίτι της,  σκότωσαν και τον πατέρα και την μάνα της.
Γεωργίου Θεόδωρος    αυτός είχε μια γκόμενα ξένη ,δεν ήταν από το Ζευγολατιό , που δούλευε στα μαγειρεία των Γερμανών , αλλά αυτή όμως πήγαινε και με ένα  Γερμανό, και πήγε αυτός ο Θόδωρας να του την πάρει από τους Γερμανούς , -κουταμάρα πουκανε ε;… μεθυσμένος ήτανε.  Και κάπως τον είδε ο Γερμανός και πήγε και του έριξε από πίσω σ΄ένα γεφύρι ….είχε αδερφό τον Γιώργη ο οποίος είχε κάνει και αυτός φυλακή , είχε και τον Νίκο που ήτανε στρατοπεδάρχης επάνω στο μοναστήρι Αγιώργη στη Φενεό. Ο Γιώρης  δικάστηκε για εκτέλεση αλλά τον έσωσε ο Ρέντης υπουργός δικαιοσύνης ,τον πήρε μέσα από το απόσπασμα, έτσι σώθηκε ο Γιώργης.. .Ο Νίκος δεν δικάστηκε, εδώ ήρθε …γέρασε πέθανε!*
[* σ.σ. ο Κ. Ρέντης πολιτευτής Κορινθίας είχε βοηθήσει πολλούς Κορινθίους τότε, ώστε να μην διωχθούν (Εννοείται με το αζημίωτο, έχοντας σίγουρη  εκλογική πελατεία,... όπως βοήθησε τον ΕΛΑΣίτη Αν/γό Στεργιόπουλο Μιλτ. επαναφέροντας τον στον Εθνικό Στρατό.). Η ανωτέρω αναφορά, για την βοήθεια προς τον Γεωργίου Γιώρη, μάλλον δεν ισχύει και η βοήθεια αφορά τον αδερφό του Νίκο. Ένας αδερφός ονόματι Αχιλλέας  Γεωργίου  εντάχθηκε στον «Δ.Σ.» του τρίτου γύρου και φονεύτηκε  το 1949. –βλ. κατωτέρω.
Ο Νίκος Γεωργίου ή καπετάν «Σπάρτακος», ήταν φιλόγογος καθηγητής, ο οποίος μέχρι τέλους του Ιουλίου 1944 ήταν «πολιτικός υπεύθυνος» στο 1ο τάγμα του 6ου Συν/τος του ΕΛΑΣ, και έκτοτε με το τέλος των εκκαθαριστικών Επιχειρήσεων των Γερμανών και την επιστροφή των ανταρτών στα χωριά της Φενεού και της φρουράς του στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, ανέλαβε τη θέση του Στρατοπεδάρχη εκεί  και έκτοτε σταμάτησαν οι εκτελέσεις κρατουμένων στο περιβόητο βάραθρο ].

Από τους «γνωστούς» θυμάμαι ότι πέρασε μετά απ΄εδώ  ο Μαγκανάς, είχε απόσπασμα κάνει ,δεν σκότωσε κανένα. Είχε και εδώ απόσπασμα «Μαγκαναίους» λεγόμενους, που ήσανε με τον Μαγκανά,  όπως ο Μαρινάκης Λάκης , ο Θεοδωρόπουλος και …!
Ένας υπεύθυνος του ΕΑΜ εδώ ήταν ο Ανδριανός Γιάννης (η Κοτσιμάλης) , άλλους και άλλα δεν θυμάμαι τώρα.}}

*(* σ.σ. Τα ανωτέρω, από προσωπική συνέντευξη τον Ιούλιο του 2014, του εκ Ζευγολατιού , Α.Δ.Α. γεννηθέντος το 1931, επιβεβαιωθέντων των λεγομένων από τον Κ.Α.Ρ. γεννηθέντος το 1934)

Σφαγιασθέντες από  κομμουνιστές στην Κοινότητα Ζευγολατείου *:

1.     Αναστασίου Παν.  Α.                 11. Μαρινάκης Χ.  Π.
2.     Γκιόκας Α.  Κ.                           12. Μαρινάκη Α.  Χ.
3.   Δελφάκης  Π.  Ι.                          13. Μαρινάκη Γ. Χ.
4.     Καρζής Δ.  Γ.                             14. Μαρκόπουλος Κ.  Α.
5.     Καλιαμούτος Λ. Α.                    15. Μπάρλας Δ.  Σ.
6.     Καλιαμούτου Σ. Α.                    16. Μπουλντά Σ.  Π.
7.     Λασκαρίδου Σ. Δ.                      17. Πολυβός Κ.  Ν.
8.   Καρμούτος Σ.  Κ.                        18. Παπαμάρκος Α.  Ν.
9.     Μαρινάκης Π.  Π.                     19. Ρίσκα Κ.  Β.
10.     Μαρινάκη Α.  Π.                     20. Τσαμούκος Γ.  Θ.

*Από το βιβλίο: 1943-1944"Από τον  προμαχώνα της Στιμάγκας"Ιωαν. Μπαλαφούτα

Κατωτέρω από το βιβλίο: «ΜΑΡΤΥΡΟΛΟΓΙΟ»-ΜΗΤΣΟΣ ΡΗΓΑΣ 1998*:


ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟ (Κατοχή)
1. ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ του Κυριάκου, αγρότης
Γεννήθηκε στο Ζευγολατιό το 1890, Πατέρας της Κατίνας. Τον σκότωσαν οι Γερμανοί μαζί με την κόρη του και τη γυναίκα του ενώ κοιμούνταν, το 1944.
2. ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ συζ. Του Αναστάση.
Γεννήθηκε στο Ζευγολατιό το 1895. Μητέρα της Κατίνας. Τη σκότωσαν οι Γερμανοί στο κρεβάτι που κοιμόνταν, μαζί με τον άντρα της και κόρη της, το 1944.
3. ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ ΚΑΤΙΝΑ του Αναστάση, αγρότισσα.
Γεννήθηκε στο Ζευγολατιό το 1923. Ήταν οργανωμένη στο ΕΑΜ. Συγκέντρωνε οπλισμό από τους Ιταλούς και τον έστελνε στους αντάρτες. Επίσης προωθούσε και Ιταλούς, που ήθελαν προς το βουνό. Αργότερα , με εντολή της οργάνωσης, έπιασε φιλίες με το Γερμανό διοικητή και τις πληροφορίες που κατόρθωνε να μαθαίνει τις διοχέτευε στην οργάνωση. Πιθανόν είναι κάποιος να την πρόδωσε, γιατί ο Γερμανός διοικητής που έμαθε για την δράση της, πήγε ο ίδιος με άλλους ένα βράδυ στο σπίτι της και τη σκότωσε στο κρεβάτι της. Μαζί της σκότωσε τον πατέρα και τη μητέρα της , το 1944.*(*σ.σ. 9ος 1944)
4. ΓΑΛΑΝΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ του Πέτρου, αγρότης.
Γεννήθηκε στο Ζευγολατιό το 1923. Ήταν αντάρτης στον ΕΛΑΣ. Σκοτώθηκε σε μάχη με τους Γερμανούς το 1944.
5. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΣ του Θανάση, αγρότης.
Γεννήθηκε στο Ζευγολατιό το 1919. Ήταν οργανωμένος στο ΕΑΜ. Σε μπλόκο που έκαναν οι Γερμανοί στο Ζευγολατιό, προσπάθησε να ξεφύγει τρέχοντας. Οι Γερμανοί τον είδαν, τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν το 1944.*(*σ.σ. 10ος 1943)
6. ΓΚΙΖΑΡΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΗΣ του Σπύρου, αγρότης
Γεννήθηκε στο Ζευγολατιό το 1880. Τον σκότωσαν οι Γερμανοί στο χτήμα του το 1944.*(*σ.σ. 8ος 1944)
7. ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ του Γιώργη, αγρότης.
Γεννήθηκε στο Ζευγολατιό το 1920. Ήταν αντάρτης στον ΕΛΑΣ. Σκοτώθηκε σε μάχη με τους Γερμανούς, το 1944.
8. ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΦΩΤΗΣ, ρετσινάς.
Γεννήθηκε στη Μάντρα Αττικής το 1890. Κατοικούσε στο Καλέντζι. Σκοτώθηκε σε επιδρομή των Γερμανών στη περιφέρεια Καλεντζίου, το 1944.
9. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΗΣ του Χαράλαμπου, αγρότης.
Γεννήθηκε στο Ζευγολατιό το 1926. Ήταν αντάρτης, στον ΕΛΑΣ. Σκοτώθηκε σε μάχη με τους Γερμανούς στο Κρανίδι τον Αύγουστο το 1944.
10. ΜΑΧΑΙΡΑΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ του Δημήτρη, αγρότης.
Γεννήθηκε στο Ζευγολατιό το 1860. Τον συνέλαβαν οι Γερμανοί στο χωριό του μαζί με την γυναίκα του και το γιό του Αποστόλη, επειδή είχε άλλους δύο γιούς αντάρτες, το Φώτη και το Δημήτρη. Τον Αποστόλη τον έστειλαν σε στρατόπεδα στη Γερμανία. Το Θεοφάνη τον έβαλαν στην κλούβα που έβαζαν οι Γερμανοί στα τρένα. Η κλούβα ανατινάχτηκε στο σταθμό της Κορίνθου τον Ιούλη του 1944. Τραυματίστηκε βαριά και πέθανε ύστερα από λίγο διάστημα.
11. ΜΠΙΝΙΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ του Παναγιώτη, «Τζουράς». Αγρότης.
Δεν ξέρουμε που γεννήθηκε, όμως κατοικούσε στο Ζευγολατιό. Σκοτώθηκε στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των Γερμανών στο Ζευγολατιό το 1944.
12. ΠΑΝΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ του Δημήτρη, αγρότης.
Γεννήθηκε στο Ζευγολατιό το 1918. Ήταν οργανωμένος στο ΕΑΜ. Τον συνέλαβαν οι Γερμανοί στην Αρχαία Κόρινθο. Τον πρόδωσε η Κανέλλα Ρίσκα. Τον εκτέλεσαν στην Κόρινθο, στο Περιβόλι του Νέγρη, το 1944.
13. ΣΤΑΤΗΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Γιώργη, εργάτης.
Γεννήθηκε στο Βαχαϊκό το 1920 και κατοικούσε στο Ζευγολατιό. Ήταν οργανωμένος στην ΕΠΟΝ. Τον συνέλαβαν οι Γερμανοί και τον εκτέλεσαν στην Κόρινθο, στο Περιβόλι του Νέγρη, στις 22-4-1944.
14. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ του Χρήστου, αγρότης.
Γεννήθηκε στο Καλέτζι το 1921. Τον σκότωσαν οι Γερμανοί σε μπλόκο στο Καλέντζι το 1944.*(*σ.σ. 8ος 1944)
15. Εκτός από τους πιο πάνω κατοίκους του Ζευγολατίου, είναι και ο ΔΙΑΚΟΣ ΣΠΥΡΟΣ που γεννήθηκε στην Αργολίδα το 1922 και κατοικούσε στην Αργολίδα. Εκεί τον συνέλαβαν οι Γερμανοί, τον έφεραν στο Ζευγολατιό, όπου και τον κρέμασαν στην πλατεία του χωριού.

ΔΕΚΕΜΡΙΑΝΑ
16. ΤΣΙΓΚΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ του Βλάση, φοιτητής.
Γεννήθηκε στο Καλέντζι το 1921. Ήταν αντάρτης στον ΕΛΑΣ. Σκοτώθηκε στη μάχη της Αθήνας το Δεκέμβρη του 1944.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΑΡΚΙΖΑ
17. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΧΙΛΕΑΣ του Θανάση, φοιτητής.
Γεννήθηκε στο Ζευγολατιό το 1921. Ήταν οργανωμένος , στέλεχοε της ΕΠΟΝ στο βουνό. Μετά τη Βάρκιζα διωκόταν και πήγε στο ΔΣΕ. Σκοτώθηκε σε μάχη, στη θέση «Άραχώβουνο» της ορεινής Αιγιαλείας, στις 20-2-1949
18. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ του Παναγιώτη, αγρότης
Γεννήθηκε στην Καντήλα το 1920 και κατοικούσε στο Ζευγολατιό. Ήταν αντάρτης στον ΕΛΑΣ. Πήγε στον ΔΣΕ. Τον συνέλαβαν και το Στρατοδικείο Τριπόλεως τον καταδίκασε σε θάνατο. Τον εκτέλεσαν στην Τρίπολη το 1948.
19. ΓΚΙΖΑΡΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Χαράλαμπου, αγρότης.
Γεννήθηκε στο Ζευγολατιό το 1920. Ήταν οργανωμένος στο ΕΑΜ και αντάρτης στον ΕΛΑΣ. Μετά την Βάρκιζα τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν στο Δικαστικό Μέγαρο Κορίνθου, που τον είχαν μετατρέψει σε φυλακή. Μαζί του φυλάκισαν και τον αδερφό του Δημήτρη. Αποφυλακίστηκε και πήγε στο Λουτράκι στο σπίτι της γυναίκας του. Εκεί οι παρακρατικοί χίτες συνέλαβαν αυτόν και τον αδερφό του. Εκεί νοι παρακρατικοί χίτες συνέλαβαν αυτόν και τον αδερφό του. Ο αδρφός του κατάφερε να το σκάσει και να γλυτώσει. Τον Κώστα τον πήγαιναν προς τα Μέγαρα και αφού τον σκότωσαν στο 50 ο χιλιόμετρο του δρόμου Αθηνών-Κορίνθου, τον πέταξαν σε μια χαράδρα, όπου και βρέθηκε το πτώμα του, στις 15-2-1946.
20. ΓΚΙΖΑΡΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ του Χαράλαμπου, αγρότης.
Γεννήθηκε στο Ζευγολατιό το 1912. Ήταν οργανωμένος στο ΕΑΜ. Μετά τη Βάρκιζα τον έπιασαν οι παρακρατικοί χίτες και τον σκότωσαν στην εκκλησία «Άγιος Παύλος» στην Κόρινθο. Πέρασε πάνω πάνω από το σώμα του ένα κάρο. Αυρό έγινε το 1947.
21. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ του Κων/νου, αγρότης.
Είχε γεννηθεί στο Ψάρι το 1922 και κατοικούσε στο Ζευγολατιό. Ήταν γανωματής στο επάγγελμα. Συμμετείχε στο ΕΑΜ και μετά τη Βάρκιζα προχώρησε στο ΔΣΕ, με τους πρώτους Κορίνθιους. Σκοτώθηκε το Μάρτη του 1949 στα μέρη της Ακράτας.
22.ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, αγρότης.
Γεννήθηκε στο Βασιλικό το 1910 και κατοικούσε στο Ζευγολατιό. Ήταν οργανωμένος στο ΕΑΜ και μετά τη Βάρκιζα διωκόταν. Τον συνέλαβαν οι παρακρατικοί χίτες, τον έδεσαν από τα πόδια και τον έσερναν με το κάρο. Τον σκότωσαν με φρικιαστικό τρόπο το 1947.

23. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ του Ανδρέα, ράφτης.
Γεννήθηκε στο Δερβένι το 1911 και κατοικούσε στο Ζευγολατιό. Ήταν αντάρτης στον ΕΛΑΣ. Μετά τη Βάρκιζα τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν στο Δικαστικό Μέγαρο Κορίνθου και στη συνέχεια στην Ακροναυπλία. Το Κακουργιοδικείο Ναυπλίου τον καταδίκασε σε θάνατο για την αντιστασιακή του δράση και τον εκτέλεσαν στην Πρόνοια Ναυπλίου , μαζί με άλλους δέκα αγωνιστές στις 19-2-1948.
*[[*σ.σ. Ο Καννελόπουλος Γιάννης(ή Φραγκοράφτης) ήταν σφαγέας στην Φενεό, αναφερόμενος και από τον Νικ. Σαμαρτζή στην περίφημη καταθεσή του 6-3-1945 (βλ. ανάρτηση 082):
«…Στο στρατόπεδο της μονής ήσαν κατά καιρούς
1. Κρητικός ή Πισογιαννάκης εκ Χανίων Κρήτης, στρατοπεδάρχης*
(* σ.σ. Πισογιαννάκης Γεώργιος από το χωριό Μούλετε-Χρυσαυγή του νομού Χανίων. Ήτο χωροφύλακας, μαζί με τον ενωμοτάρχη Απ. Κουβελάκη στις Λίμνες Αργολίδος. Βγήκαν στο βουνό Φαρμακά ως πρώτοι αντιστασιακοί. Μετά την διάλυση της ομάδος Φαρμακά από τον ΕΛΑΣ ο Πισογιαννάκης εντάχτηκε στον ΕΛΑΣ και κατέληξε στρατοπεδάρχης στο μοναστήρι της Φενεού και σφαγιάς. Φέρεται ότι σκοτώθηκε στον τρίτο γύρο, το 1948!)
2.       Κωνσταντίνος Σερμπέτης ή Γλυκός εκ Στομίου
3.   Ιωάννης Φραγκοράφτης Κανελλόπουλος από το Ζευγολατιό Βραχατίου
4.       Νικόλαος Δασκαλόπουλος από Κακούρι Τριπόλεως
5.       Βλάσιος Πρόβος από το Μούλκι Κιάτου
6.       Θύμιος Γκιόκας από το Κριεκούκιον
7.       Κεραυνός ή Αντώνιος Τομαράς από Λιόπεσι
8.       Σίμος από το Λουτράκι
Άπαντες ούτοι ελάμβαναν μέρος στις εκτελέσεις,….»

Ο Γιάννης Κανελλόπουλος εκτελέστηκε μαζί με τον Νικ. Σαμαρτζή και με αλλους 9 σκληρότατους σφαγιάδες της Αργολιδο-κορινθίας,  το σχετικό ΦΕΚ αναφέρει γι΄ αυτόν:
10 Μαρτίου 1948, ΦΕΚ 25
Έκθεσις εκτελέσεως καταδικαστικών εις θάνατον αποφάσεων.
Εν Ναυπλίω σήμερον την 19ην Φεβρουαρίου 1948 έτους
……………………………………………..
10) Της υπ΄ αρίθ. 11 και από 7 Δ/βρίου 1946 αποφάσεως του Δικαστηρίου των εν Ναυπλίω Συνέδρων, δι΄ ης κατεδικάσθη εις την ποινήν του θανάτου ο Ιωάννης Ανδρ. Κανελλόπουλος, γεννηθείς εν Δερβενίω και κατοικών εν Ζευγολατίω Κορινθίας, ετών 37, ράπτης και χριστιανός ορθόδοξος. *
(* βλ. ανάρτηση 061)



Φωτ.: Από το βιβλίο «ΚΟΚΟΒΟΥΝΙ ΦΕΝΕΟΥ-Ο Γολγοθάς των Αθώων»-Κων. Δ.Καπέλλος.
«Μονή Αγίου Γεωργίου. Από το δεύτερο άνω δεξιά παράθυρο πέταξε το νεογέννητο μωρό της Βασιλικής Στάϊκου ο σφαγιάς Φραγκοράφτης- Γιάννης Κανελλόπουλος και το έφαγαν τα σκυλιά του Μοναστηριού , η Σουλτάνα και ο Κοράκης.» ]].

24. ΛΕΚΚΑΣ ΗΛΙΑΣ του Πέτρου , ράφτης.
Γεννήθηκε στο Ζευγολατιό το 1921. Ήταν οργανωμένος στο ΕΑΜ και το ΚΚΕ. Ήταν φυματικός στο σανατόριο «Σωτηρία», απ΄ όπου έφυγε και πήγε στο ΔΣΕ. Μετά τη διάλυση του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο, τον συνέλαβαν έξω από το Άργος. Το Στρατοδικείο τον καταδίκασε σε θάνατο και τον εκτέλεσαν στην Πρόνοια Ναυπλίου το 1949.
25. ΜΙΧΑΛΕΣΗΣ ΤΡΥΦΩΝΑΣ του Χρήστου, αγρότης.
Γεννήθηκε στο Ζευγολατιό το 1918. Ήταν αντάρτης στον ΕΛΑΣ, ομαδάρχης στην ΟΠΛΑ. Μετά την Βάρκιζα τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν στο Δικαστικό Μέγαρο Κορίνθου. Μετά την αποφυλάκισή του πήγε στον ΔΣΕ. Σκοτώθηκε σε νάρκη το 1949.

09-03-18
Αετίων Σωτήριος Ριζόγιαννης 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ:   http://rozosotiris.blogspot.gr/2018/03/094.html