Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

(090).Μήνυση Ν. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ και Γ. ΣΙΑΝΤΟΥ κατά των «Ελλήνων Αίμα» για να προκαλέσουν μήνιν Ελλήνων!!!



       Στις 23/10/1945 άρχισε η δίκη των υπευθύνων της εφημερίδος «Ελληνικόν Αίμα» που μηνύθηκαν από τον αρχηγό του Κ.Κ.Ε., Ν. Ζαχαριάδη για συκοφαντική δυσφήμηση αυτού και του κόμματός του, από σχετικό δημοσίευμα. Στη δίκη παρευρίσκοντο ως μηνυτής-κατήγορος ο ίδιος ο Ζαχαριάδης και οι μάρτυρες της κατηγορίας του, ένας απ΄ αυτούς ήταν το άλλο μεγάλο κεφάλι από το πολυκέφαλο προδοτικό τέρας του ΚΚΕ , το «ζαγάρι» Σιάντος, και άλλα πιστά ανδρείκελά τους.
Το θράσος του φυσικού αλλά κυρίως ηθικού εγκληματία και προδότη Ζαχαριάδη να υποβάλει μήνυση ήταν απύθμενο. Ο ακατανόμαστος ανθέλλην θα έπρεπε να είχε συλληφθεί αμέσως όταν τον φέρανε 29/5/1945 αεροπορικώς σαν «ήρωα» από το Νταχάου μέσω Παρισιού  και να εκτελεσθεί δια τουφεκισμού  ,ως ηθικός υπεύθυνος ειδεχθών εγκλημάτων κατά Ελλήνων, για στάση και εσχάτη προδοσία. Αυτό θα τον είχε λυτρώσει από το αυτο- κρέμασμά του, την 1 Αυγούστου 1973, στο Γκουλάγκ της μεγάλης του πατρίδος Σοβιετικής Ρωσίας, το  Σουργκούτ  Χαντιμανσίας.
Και από την δίκη αυτή φαίνεται ότι η  εξουσία του ΕΑΜ-ΚΚΕ στον Ελληνικό λαό είχε ακόμα ισχύ τον Οκτώβριο του 1945, δηλ. μετά από την απελευθέρωση από την Γερμανική κατοχή και της συγχρόνως προσωρινής ανάπαυλας από την κομμουνιστική λαίλαπα 1943-΄44, μέχρι κατόπιν της ΕΑΜοκομμουνιστικής στάσεως του Δεκεμβρίου ’44 και της Συμφωνίας της Βάρκιζας(12-02-1945) ,  και καθόριζε τα πολιτικο-κοινωνικά γίγνεσθαι και ολοταχώς πίεζε τις καταστάσεις με τους μπροστάρηδες  αποθρασυμένους εγκληματίες κομμουνιστές, για τον γνωστό , προαποφασισμένο όλεθρο για την Ελλάδα και τους Έλληνες , του τρίτου γύρου 1946-49(=Συμμοριτοπόλεμος, σύμφωνα και με το πόρισμα του ΟΗΕ).
Οι κεφαλές αυτές του ΕΑΜ-ΚΚΕ, κατόρθωσαν να αμνηστευτούν ως ηθικοί αυτουργοί οι ίδιοι και πάμπολλοι όμοιοι τους, (πάσης φύσεως αμφίου και χρώματος δοσίλογοι),  λόγω της συμφωνίας της Βάρκιζας. Δεν θέλησαν ούτε να προστατέψουν στοιχειωδώς και τους φυσικούς εγκληματίες, οπαδούς τους , που τους είχαν οπλίσει με λεπίδια-μαχαίρια να σφάζουν Έλληνες. Διότι, δεν πιέζαν να συλληφθούν(όσοι δεν είχαν συλληφθεί και οι οποίοι τρομοκρατούσαν ακόμα με φόνους Εθνικοφρόνων) ώστε να προστατευθούν και να δικαστούν δικαίως. Αντιθέτως με θράσος, υπεροψία , προπαγάνδα και υποδαυλισμένες λαϊκές κινητοποιήσεις, πίεζαν να αμνηστευτούν οι πάντες, με αποτέλεσμα τον Δεκέμβριο του 1945 από την εγκάθετη κυβέρνηση Σοφούλη να ψηφιστεί ο νόμος δήθεν περί «αποσυμφορήσεως των φυλακών» = στην ουσία αποφυλακίσεως ειδεχθών εγκληματιών, (Βλ. Χαρίλαο Φλωράκη) ώστε έτσι να φουντώσει η λεγόμενη «λευκή τρομοκρατία»(=αντεκδικήσεις), και η βαρβαρότητα από τους δεινοπαθήσαντες από την κομμουνιστική λαίλαπα, Εθνικόφρονες. *(* Η «Λευκή τρομοκρατία» εκδηλώθηκε ως ατομική και δεν ήταν οργανωμένη κρατικά  , όπως προπαγανδιστικά διατυμπανίζουν οι αριστεροί, με αφορμή του ότι αρκετοί από τους εκδικητές και ταγματασφαλίτες έγιναν κυρίως  κατώτερα στελέχη της Χωροφυλακής και γενικότερα στελέχη  του κράτους).Το αποτέλεσμα μετά (ως αφορμή ή ως αιτία), ήταν το προαποφασισμένο και μεθοδευμένο γεγονός ως αρχή του 3ετούς «εμφυλίου» που ήταν  με εντολή του ανεκδιήγητου προδότη Ζαχαριάδη, επίθεση και κατάληψη από ενόπλους κομμουνιστές-παρακρατικούς του σταθμού χωροφυλακής στο Λιτόχωρο, την  31 Μαρτίου του 1946, για την απελευθέρωση δήθεν «αγωνιστών της εθνικής αντίστασης!!!»
Με ψηφιακή επιμέλεια δικιά μου, παρουσιάζονται πρακτικά της πολύκροτης δίκης όπως δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Ελληνικόν Αίμα» την 24/10/1945 και 25/10/1945 και η οποία δίκη αφορούσε την δημοσίευση από την εφημερίδα εγγράφου, «ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.- ΓΑΒΡΗΛΟΒΙΤΣ», και εάν αυτό ήταν πλαστό ή όχι ! 
      Όπως και τότε ως φαίνεται και από τα πρακτικά της δίκης έτσι και σήμερα δεν έχει ουσιώδη σημασία εάν το έγγραφο ήταν αμφιβόλου γνησιότητος, διότι για τους νουν έχουσι, και γνωρίζοντες, είναι γνωστές οι θέσεις του ΚΚΕ περί ανεξάρτητης Μακεδονίας και Θράκης ήδη από την δεκαετία του 1920. Τα επίσημα κείμενα του κόμματος, τα πρωτοσέλιδα του Ριζοσπάστη, τα αρχεία των γειτόνων συντρόφων τους, οι αποφάσεις Ολομελειών του κόμματος, είναι ντοκουμέντα ανεπίδεκτα αμφισβητήσεως των προθέσεών τους. *(*Βλ. και τον Βούλγαρο κομμουνιστή Ανδρέα Τσίπα(1904-1956) που απελευθερώθηκε από την Ακροναυπλία από τους Γερμανούς -Βουλγάρους για να διατελέσει Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1941)


Φωτ.: Ο Νίκος Ζαχαριάδης σε συνέδριο Σλαβομακεδόνων, ως φαίνεται στη επιγραφή
Κατωτέρω:


To K.K.E. ΥΠΟ ΤΟΝ ΑΜΕΙΛΙΚΤΟΝ ΚΑΤΗΓΩΡΩ ΤΟΥ « ΕΛ. ΑΙΜΑΤΟΣ
H ΧΘΕΣΙΝΗ ΔΙΚΗ ΔΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟΝ ΓΑΒΡΙΗΛΟΒΙΤΣ
ΦΕΡΕΙ ΕΙΣ ΦΩΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΝ ΤΗΝ ΑΝΤΕΘΝΙΚΗΝ ΔΡΑΣΙΝ ΤΟΥ Κ. ΚΟΜΜΑΤΟΣ
Ο ΣΙΑΝΤΟΣ ΛΕΓΕΙ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΘΗ ΕΙΣ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ!
ΟΙ «ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΣΚΟΜΠΗΔΕΣ, ΛΗΜΠΕΡΔΗΔΕΣ» ΚΑΙ ΑΓΓΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ

     Το «Ελληνικόν Αίμα» έδωσε χθές μιάν αποφασιστικήν προς το Κ.Κ.Ε. μάχην, η οποία απομακρύνεται κατά πολύ από τα στενά όρια μιάς απλής δικαστικής υποθέσεως και εισέρχεται εις τον κύκλον των ζητημάτων του μεγάλου ελληνικού ενδιαφέροντος. Διότι χθές το Κομμουνιστικόν Κόμμα, εκάθησε κυριολεκτικώς εις το σκαμνί υπόλογον απέναντι του Έθνους, υπό το αδυσώπητον κατηγορητήριον του «Ελληνικού Αίματος», αλλά και υπό το αδιάσειστον «κατηγορώ» των αδιάψευστων γεγονότων. Αρχηγός και επιτελείς του Κομμουνιστικού Κόμματος, έφθασαν ενώπιον του δικαστηρίου, διά να ομολογήσουν υπό την συντριπτικήν πίεσιν της αληθείας, ότι ολόκληρος η πολιτεία του κόμματος είναι καθαρά και ξάστερα μια εθνική προδοσία. Η συνεργασία με τους εχθρούς της Ελλάδος ωμολογήθη. Τα ανλλεπάλληλα Εαμοβουλγαρικά σύμφωνα απεκαλύφθησαν. Η αποκήρυξις των Εθνικών μας διεκδικήσεων, επραγματοποιήθη διά στόματος του μέχρι τινός αρχηγού του κόμματος Γ. Σιάντου. Η άλλοθεν εξάρτησις διεπιστώθη. Ο επαναστατικός χαρακτήρ του Κ.Κ. δεν κατωρθώθη ν΄ αποκρυβή. Όλα τα «καμουφλάζ» της ανθελληνικής του δράσεως , κατέρρευσαν. Τα πρακτικά της χθεσινής δίκης, τα οποία δημοσιεύομεν κατωτέρω, αποτελούν το εκθαμβωτικόν φώς, που εφώτισε πλουσίως τους σκοπούς, την δράσιν, τας βλέψεις και τα σατανικά σχέδια μιάς οργανώσεως, που εμφανίζεται ως πολιτικόν κόμμα, ενώ εις την πραγματικότητα είνε μία συνεχής συνωμοσία κατά της ελληνικής Πατρίδος.
      Εις αυτό και μόνον το γεγονός οφείλεται η έκτασις την οποίαν δίδομεν εις τα πρακτικά της χθεσινής δίκης. Ο ελληνικός λαός θα εύρη μέσα εις αυτά, απογυμνωμένον πλέον από κάθε είδους ψεύδους, τον μοναδικόν αλλά και ανηλεή και επικίνδυνον εχθρόν του, ο οποίος δεν είνε άλλος από το κομμουνιστικόν κόμμα, με όλας τας παραφυάδας του.



Ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΟΣ ΔΙΑ ΦΟΝΟΝ
Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ  ΥΠΟΔΙΚΟΣ  ΕΣΧΑΤΗΣ  ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ
     Εις το 2ον τριμελές πλημμελειοδικείον ήρχισε χθές η δίκη των διευθυντών του «Ελληνικού Αίματος» κ.κ. Α. Πηντόνογλου. Η. Βολολίνη και Ι. Μήλιου, κατηγορουμένων επί συκοφαντική δυσφημήσει υπό του αρχηγού του Κ.Κ.Ε.  Νικ. Ζαχαριάδη, διά την γνωστήν πλέον δημοσίευσιν του συμφώνου Κ.Κ.Ε.-Γαβρήλοβιτς.
     Το δικαστήριον απηρτίσθη εκ των κ.κ. Ι. Μπιζίμη προέδρου, Π. Νταλιάνη και Δημ. Κουράντου ως συνέδρων, του αντισαγγελέως κ. Ευαγ. Μητσοπούλου ως κατηγόρου και του κ. Α. Φραγκοπούλου ως γραμματέως. Την 9.15 π. μ. άρχεται η συνεδρίασις. Μετά την διαπίστωσιν της ταυτότητος των κατηγορουμένων ο πρόεδρος αναγιγνώσκει τον κατάλογον των μαρτύρων κατηγορίας-παρίστανται όλοι οι ηγέται του Ε.Α.Μ.-Κ.Κ.Ε. και υπερασπίσεως οι οποίοι είνε οι εξής: Γονατάς, Παπανδρέου, Τσαλδάρης, Αλεξανδρής, Κ. Τσάτσος. Ζέρβας, Χόνδρος , Κύρου, Τσιμπιδάρος, Μοσχοβίτης και Σκαλαίος. Συνήγοροι παρίστανται ο κ.κ. Τσουκαλάς, Αβραάμ, Βάλβης, Λυκουρέζος και Θεοφίλου.
       Πολ.Αγωγή: παρακαλούμεν κ. πρόεδρε, όπως διακοπή επί 5 λεπτά η συνεδρίασις συντρέχοντος προς τούτο σπουδαιοτάτου λόγου.
       Πρόεδρος: Η απόφασις απορρίπτεται.
         
ΑΝΑΞΙΟΣ  ΝΑ  ΟΡΚΙΣΘΗ
   Καλείται προς εξέτασιν ο πρώτος μάρτυς κατηγορίας Ν. Ζαχαριάδης, του οποίου διαπιστούται η ταυτότης. Προκειμένου να πρπβή εις ορκοδοσίαν, ο συνήγορος της υπερασπήσεως κ. Αβραάμ υποβάλλει ένστασιν και ζητεί την ανωματί εξέτασιν του μάρτυρος.
       Πρόεδρος: Αναπτύξατε την ένστασιν σας.
     Αβραάμ: Δυνάμει της υπ΄ αριθμ. 69 αποφάσεως του δικαστηρίου των συνέδρων Πειραιώς του 1936 ο μάρτυς Ν. Ζαχαριάδης κατεδικάσθη εις την ποινήν των 9 ετών ειρκτής επί συνεργεία εις φόνον κατά του Γεωργοπαπαδάτου δυνάμει να εξετασθή ανεξαρτήτως δε του αν εξέτισε την ποινήν του ή όχι εξέπεσε των πολιτικών του δικαιωμάτων.
        Πολ. Αγωγή: Nα μας προσαγάγητε την απόφασιν.
       Αβραάμ : Την γνωρίζετε κ. συνήγορε διότι ήδη προσεφύγατε εις το υπουργείον Δικαιοσύνης διά την αποκατάστασιν του πελάτου σας. Δια να αρθή όμως και αυτός ο τύπος εγχειρίζει εις το δικαστήριον την απόφασιν του Αρείου Πάγου απορρίπτοντος αίτησιν αναιρέσεως της υπ΄ αριθ 69 απόφάσεως καθ΄ήν (αναγιγνώσκει) «Ο  Ν. Ζαχαριάδης μετ΄ άλλων κλπ. εφόνευσαν διά μαχαίρας τον Γεωργοπαπαδάτον).
       Πρόεδρος (προς τον μάρτυρα) : Είναι γεγονός κ. μάρτυς;
  Ζαχαριάδης: Μάλιστα κ. πρόεδρε. Πρόκειται περί πολιτικής συμπλοκής.
       Πρόεδρος: Δεν το καταλαβαίνω.
       Ζαχαριάδης: Εφονεύθη κάποιος καταδότης μας.
   Εισαγγελεύς: Εφ΄ όσον ο μάρτυς παρίσταται και ως πολιτικός ενάγων συναινώ να εξετασθή ενωμοτί.
    Το δικαστήριον μετά σύσκεψιν επί της έδρας κάμνει δεκτήν την ένστασιν της υπερασπίσεως και διατάσσει την ανωμοτί εξέτασιν του μάρτυρος. Διακόπτεται η συνεδρίασις επί 5 λεπτά.
         
ΕΔΥΣΦΗΜΙΣΘΗ  ΤΟ  …ΕΘΝΙΚΟΝ  ΤΟΥ  ΚΟΜΜΑ
    Επαναλαμβονομένης της συνεδριάσεως εξετάζεται ο κ. Ζαχαριάδης, όστις τονίζει, ότι το δημοσίευμα τον εδυσφήμησε και ως άτομον και ως αρχηγόν του Κ.Κ.Ε. Περαιτέρω λέγει ότι οι κατηγορούμενοι διά των αποκαλύψεών των περί υπάρξεως συμφώνου μετά Κυβερνήσεων άλλων κρατών επεδίωκαν να βλάψουν το Έθνος, αφού-κατά τον συλλογισμόν του- αποδιδομένης μομφής εναντίον ενός μεγάλου κόμματος του Κ.Κ.Ε. όπερ είνε εθνικόν εκτίθεται το ίδιον το Έθνος εις παρεξηγήσεις.
       Πρόεδρος: Που είσθε όταν εδημοσιεύθη αυτό το κείμενον;
   Ζαχαριάδης: Εδώ και ουδεμίαν συμφωνίαν έκαμα με κανέναν ξένον αντιπρόσωπον.
       Εισαγγελεύς: Πότε ήλθατε απ΄έξω;
       Ζαχαριάδης: Στις 29 Μαϊου 1945. Προ της δημοσιεύσεως δηλαδή.
     Υποβάλλει ακολούθως ερωτήσεις η πολ. Αγωγή σχετικώς με την πρόθεσιν των κατηγορουμένων προς συκοφάντησιν, πράγμα που φυσικά το δέχεται ο μάρτυς.
    Εν συνεχεία θεωρεί ως ψευδές το σύμφωνο το επενόησαν οι Γερμανοί δια να δυσφημήσουν το Κ.Κ.Ε. και να συκοφαντήσουν την Ελλάδα. (σημ. δηλ. Ελλάς ίσον Κ.Κ.Ε.)
      Επειδή και η πολ. Αγωγή διά του κ. Πορφυρογένη εν τη διατυπώσει των ερωτήσεων προσπαθεί να ανακεφαλαιωση την …εθνικήν…δράσιν του Κ.Κ.Ε. ο κ. πρόεδρος συνιστά μη εύρυνσιν της συζητήσεως, την δε σύστασιν του την απευθύνει και προς την υπεράσπισιν.
     Πορφυρογένης: Δεν έχω διάθεσιν πολιτικολογίας κ. πρόεδρε. Μόνον που πρέπει να γνωστούν μερικά πράγματα διά να μορφώση γνώμην το δικαστήριον, (προς μάρτυρα) : Ποιος επολέμησε τους Βουλγάρους κ. μάρτυς;
       Ζαχαριάδης: Το κομμουνιστικόν κόμμα που είνε η ψυχή του ΕΑΜ και μόνον αυτό, τη στιγμή που άλλοι έκαναν σύμφωνα. Γι΄ αυτό το λόγο είνε βαρειά συκοφαντία να λένε ότι συνεργασθήκαμε με τους Βουλγάρους.
        Μια φωνή: Άδικα τα τσαμένα,…
     Πορφυρογένης: Εφ΄ όσον λοιπόν κ. μάρτυς το κόμμα σύσσωμον είναι…
        Πρόεδρος: Εντοπίσατε τας ερωτήσεις σας κ. συνήγορε.
     Αβραάμ (εγειρόμενος): Δεν δύναται επομένως, ούτε επιτρέπεται η παράστασις του κατηγορουμένου ως πολιτικού ενάγοντος.
     Δημιουργείται θόρυβος εξ αφορμής της ιταμότητος της πολιτικής αγωγής. Ο κ. πρόεδρος συνιστά και πάλιν εντοπισμόν των ερωτήσεων επί του θέματος και ο μάρτυς εις άλλας ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής απαντά διεξοδικώς επί της…εθνοσωτηρίου πολιτικής του Κ.Κ.Ε. και Ε.Α.Μ. και κατηγορεί άλλας οργανώσεις ως ή του Τσαούς Αντών ως προδοτικάς.
          ΤΟ  Κ.Κ.Ε   ΚΑΙ  Η  Γ΄ ΔΙΕΘΝΗΣ
    Η υπεράσπισις διαμαρτύρεται διά αμεπρέπειαν του μάρτυρος ο οποίος συνεχίζει με το ίδιον πνεύμα τον απολογισμόν των έργων και ημερών του Κ.Κ.Ε.- Ε.Α.Μ.
        Υποβάλλει ακολούθως ερωτήσεις η υπεράσπισις.
      Βάλβης: Όταν ευρίσκεθε το 1936 εις τας φυλακάς Κερκύρας εγράψατε την ιστορίαν του κόμματος;
        Ζαχαριάδης: Μάλιστα. Επάνω εις ένα πανί.
   Βάλβης: Η ιστορία αυτή μήπως ανεδημοσιεύθη εις το επίσημον όργανον του Κ.Κ.Ε. την κομμουνιστικήν Επιθεώρησιν του 1943;
     Ζαχαριάδης: Την ανεδημοσίευσεν ο σύντροφος Παρσαλίδης, δεν ξέρω όμως αν επεδόθη καλώς. Πάντως πρόκειται περί ιστορίας και όχι περί προγράμματος.
  Βάλβης (αναγιγνώσκει περικοπάς της ιστορίας από τας οποίας καταφαίνεται η πλήρης εξάρτησις του Κ.Κ.Ε. από την Διεθνή).
      Ζαχαριάδης: Το κόμμα έπαυσε να εξαρτάται από την Διεθνή από του 1936.
    Βάλβης: Αν οι κατηγορούμενοι είχον υπ΄ όψιν των αυτά που ανέγνωσα και ήσκησαν την οίαν ήσκησαν πολεμικήν εναντίον σας ευρίσκοντο εν καλή πίστη;
         
ΖΩΗΡΟΝ  ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΝ
       Ζαχαριάδης: ‘Όχι. Πρέπει να αρχίσω από το 1917…
   Πρόεδρος: Σας παρακαλώ κύριε μάρτυς να περιορισθήτε εις τα σημερινά.
    Πορφυρογένης (πολ.αγωγής παρεμβαίνων εντόνως): Παρακαλώ κύριε πρόεδρε. Εδώ κατηγορείται το κόμμα και πρέπει να απαντήση διεξοδικώς ο αρχηγός του.
   Πρόεδρος: Σας συνιστώ και πάλιν όχι εκφυγήν από την κυρίως υπόθεσιν.
     Πορφυρογένης: Αφήνετε όμως τους κυρίους αυτούς (δεικνύει τους συνηγόρους) να ομιλούν με ψεύδη.
      Αβραάμ (εν οργή): Δεν είνε τρόπος αυτός κύριε πρόεδρε της πολιτικής αγωγής και ειδικώτερον του ονομαζομένου Πορφυρογένη, ο οποίος είναι ένοχος εσχάτης προδοσίας.
       Ο Πορφυρογένης και Οικονόμου διαμαρτύρονται.
   Αβραάμ (προς το δικαστήριον): Τον έχω καταγγείλει εγώ κύριε πρόεδρε και εκκρεμεί ή εναντίον του μήνυσις επί εσχάτη προδοσία.
         
Η  ΠΟΛΙΤΙΚΗ  ΤΗΣ  ΡΩΣΙΑΣ
      Αποκαθησταμένης σχετικής ησυχίας συνεχίζει ο μάρτυς, ο οποίος υπεραμύνεται της Σοβιετικής Ρωσίας και τονίζει ότι αφ΄ ής ανήλθεν εις την αρχήν ο Λένιν η Σοβιετική Ρωσία υποστηρίζει την Ελλάδα και συγκεκριμμένως λέγει, ότι ο Λένιν διεμαρτυρήθη διά τον αποκλεισμόν του 1916-17, εχάρισε τα χρέη και μας απέδωσε το Άγιον Όρος.
     Βάλβης: Παρακαλώ να γραφή εις τα πρακτικά η δήλωσις αυτή του αρχηγού του Κ.Κ.Ε.
      Πρόεδρος: Βεβαίως θα γραφή.
    Βάλβης: Όταν έχωμεν ως δεδομένον ότι η Σοβιετική Ένωσις μη έχουσα σχέσεις με την Κυβέρνησιν της χώρας, ενώ έχει εξ αντιθέτου σχέσεις μόνον με την οργάνωσιν ΕΑΜ και ΚΚΕ και δεν παύει ταυτοχρόνως να έχη αναλάβει υπό την προστασίαν της τα βορείως της επικρατείας μας κράτη, μήπως αυτό και μόνον το γεγονός δεν είνε αρκετόν να δημιουργήση εις τους δημοσιογράφους την βεβαιότητα ότι είνε πιθανόν ή μάλλον νέβαιον το περί υπογραφής ενός τοιούτου συμφώνου από υμάς;
     Ζαχαριάδης: Τα Κ.Κ.Ε. είναι κόμμα εθνικόν και αγωνίζεται διά την ανεξαρτησίαν και ακεραιότητα της χώρας. Δεν μπορεί λοιπόν να κατηγορήται ότι κάνει τέτοια σύμφωνα. Όλα αυτά είναι πλαστά.
     Βάλβης: Ημπορείτε να μας απαριθμήσητε πράξεις του Κ.Κ.Ε. που να αποδεικνύουν ότι εργάζεται εθνικώς;
     Ζαχαριάδης: Δεν ασας φθάνει η Αλβανία και η Εθνική αντίστασης;
    Βάλβης: Έχει δίκηο ο μάρτυς. Το «όχι», το είπε ο Ζέβγος αλλοιώς δεν θα γινόταν ο πόλεμος. Το γράφει μάλιστα και το βιβλίο του. (γέλωτες)
         
ΟΛΑ  ΕΙΝΑ  ΠΛΑΣΤΑ!
       Λυκουρέζος (συνήγορος): Γνωρίζετε ότι το Κ.Κ.Ε. ηγωνίσθη άλλοτε διά την αυτομόλησιν της Μακεδονίας;
      Ζαχαριάδης: Το Κ.Κ.Ε. είνε κόμμα αρχών. Εγώ άλλως τε από του 1931 που είμαι αρχηγός του φέρω τας ευθύνας εις δε το 5ον Συνέδριον το σύνθημα αυτό απεκηρύχθη.
    Λυκουρέζος: Όταν απηλευθερώθητε από το Νταχάου και εφθάσατε στο Παρίσι εκάματε τίποτε δηλώσεις;
     Ζαχαριάδης: Αί δηλώσεις αυταί είνε πλασταί.
    Λυκουρέζος: Αφού όλα είνε πλαστά γιατί δεν υποβάλλετε μήνυσιν κατά του πλαστογράφου;
  Ζαχαριάδης: Δεν υπήρχε λόγος, αφού ο πλαστογράφος, δεν απήντησεν εις την διάψευσίν μου.
    Λυκουρέζος: Δια τα άλλα σύμφωνα που εδημοσιεύθησαν , διατί δεν εκάματε καμμίαν μήνυσιν;
      Ζαχαριάδης: Δεν τα γνωρίζω αυτά τα σύμφωνα.
       Πορφυρογένης: Φέρτε μας τα πρωτότυπα.
  Λυκουρέζος: Ξέρετε πολύ καλά κύριε Πορφυρογένη, ότι τα πρωτότυπα υπάρχουν αλλά δεν τα έχομεν ούτε ημείς , αλλ΄ ούτε και σείς.
       Πορφυρογένης: Όλα είνε πλαστά. Διαμαρτύρομαι κύριε πρόεδρε.

       
    Η  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ  Ε.Α.Μ.  , Κ.Κ.Ε.  ΚΑΙ  ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ
  Ο κ. Λυκουρέζος αναφέρεται εις εν δημοσίευμα του μυστηριώδους συνταγματάρχου Χ  εις τον «Ριζοσπάστην» καθ΄ ί  το Κ.Κ.Ε. πρέπει να αντισταθή κατά της πιθανολογουμένης αιφνιδίας καταλήψεως της Βορείου Ηπείρου υπό της Ελλάδος διά να αποδείξη ότι η πρόθεσις του Κ.Κ.Ε. κάθε άλλο παρά την ησυχίαν και το συμφέρον της χώρας υπηρέτει.
       Εν συνεχεία και όσον αφορά την ηθικήν ενίσχυσιν του Κ.Κ.Ε., περί ής ομιλεί το κατηγορούμενον δημοσίευμα υπό των άλλων ξένων κομμουνιστικών οργανώσεων ερωτά:
    -Τι άλλο είνε κύριε μάρτυς αι εκπομπαί της Σόφιας, του Βελιγραδίου , των Τιράνων και της Μόσχας παρά ηθική ενίσχυσις του αγώνος σας.
    Ζαχαριάδης (εν ταραχή): Οι σταθμοί αυτοί που δεν τους ακούω, λέγουν αυτά που λένε δεν λένε όμως το σύνθημα Μόσχα-Σόφια που ακούστηκε από το ραδιοφωνικό σταθμό Αθηνών από τη συγκέντρωσι του «Κεντρικού»
      Λυκουρέζος: Σας επείραξε το ότι ηκούσθη Σόφια;
      Ζαχαριάδης: Οι άλλοι σταθμοί που λένε δεν είπαν Αθήνα – Πάτρα – Πύργος.
   Αβραάμ: Να γραφή εις τα πρακτικά κύριε πρόεδρε, ότι ο μάρτυς εβεβαίωσεν ότι ηκούσθη Μόσχα, διότι αυτό αποτελεί νέαν προδοσίαν κατά της χώρας.
  Ζαχαριάδης – Πορφυρογένης – Οικονόμου: Φωνάζουν και χειρονομούν εκτρεπόμενοι εις ύβρεις. Δημιουργείται νέον ζωηρότατον επεισόδιον μεθ΄ ό υποβάλει ερωτήσεις ο εκ των συνηγόρων κ. Αβραάμ.

          Η ΔΡΑΣΙΣ  ΤΟΥ  ΩΣ…ΕΛΛΗΝΟΣ
    Αβραάμ: Είπατε ότι το δημοσίευμα προσβάλλει την τιμήν σας ως Έλληνος.
      Ζαχαριάδης: Μάλιστα.
       Αβραάμ: Πότε ήλθατε εις την Ελλάδα;
       Ζαχαριάδης: Τω 1919. Ξαναείχα περάσει το 1913.
   Αβραάμ: Έτσι λοιπόν. Ας δούμε τι λέγει ο συντροφός σας Καραγεώργης στο βιβλίο του διά την δράσιν σας ως Έλληνος (Αναγιγνώσκει περικοπάς του βιβλίου του διευθυντού του «ριζοσπάστη» κατά τας οποίας εξαίρεται η φυσιογνωμία του μάρτυρος ως επαναστάτου αποστόλου των ιδεών του ρωσικού κομμουνισμού ως θρυλικού ήρωος, ..φονεύσαντος χωροφύλακα και δραπετεύσαντος και ερωτά): -Εσπουδάσατε εις την Μόσχαν μάρτυς;
      Ζαχαριάδης: Επήγα στη Μόσχα, αλλά δεν σπούδασα.
     Αβραάμ: Εδώ το βιβλίο γράφει ότι είσθε επαναστάτης. Λέει αλήθεια;
      Ζαχαριάδης: Όταν πρέπει γίνομαι και επαναστάτης.
      Αβραάμ: Εναντίον τίνος; Μήπως εναντίον τίνος; Μήπως εναντίον του κράτους του οποίου είσθε πολίτης;
       Ζαχαριάδης: Τι εννοείται κ. συνήγορε;
   Αβραάμ: Εννοώ δηλαδή, αν νοήται Έλλην πολίτης να σκοτώνη χωροφύλακας, όπως εκείνον το δυστυχή, που γράφει εδώ ο Καραγιώργης.
       Ζαχαριάδης: Επαναστάτης ήταν και ο Βενιζέλος.
     Αβραάμ: Ώστε το ίδιο είσθε και σείς που σκοτώνετε χωροφύλακες, με τον Βενιζέλο; Ωραία! Αμνηστία λοιπόν. Στο λόγο σας στο συνέδριο ωμιλήσατε περί παρανόμου μηχανισμού του κόμματος ότι πρέπει να υφίσταται και να τελειοποιηθή;
     Ζαχαριάδης: Βεβαίως όταν πρόκειται να προστατεύσω την ζωή μου από την τρομοκρατία.

          Η  «ΕΘΝΙΚΗ» ΠΟΛΙΤΙΚΗ
     Εν συνεχεία και εις ερώτησιν του κ. Αβραάμ ο μάρτυς αποκαλεί τυχοδιοκτικήν την πολιτικήν της μικρασιατικής εκστρατείας καθώς και την εθνικιστικήν πολιτικήν.
      Αβραάμ: Και τώρα ο φίλος μου, ο Ζέβγος που λέει ωραία πράγματα για το «Όχι» ότι δηλαδή το είπε αυτός γιατί αλλοιώς δεν θα πολεμούσε η Ελλάς.
      Ζαχαριάδης: Την επιστολή μου την δημοσίευσε ο Μεταξάς και την εκοινοποίησε με ημερησία του διαταγή.
       Αβραάμ: Βεβεαιότατα. Αν δεν θα εγίνετο, διότι όπως λέει ο Ζέβγος όλοι οι στρατηγοί και οι αξιωματικοί ήσαν προδόται. Αυτό κ. μάρτης είναι εθνική πολιτική;
      Ζαχαριάδης: Το Κ.Κ.Ε. είναι κόμμα που αγωνίστηκε σκληρά για την λευτεριά.
      Αβραάμ (Αναγιγνώσκει περικοπήν του λόγου του Ζαχαριάδη εις το συνέδριον της 5ης Οκτωβρίου-εδημοσιεύθη εις το χθεσινόν «Ελληνικόν Αίμα» -καθ΄ λην ο μάρτυς εις απάντησιν προς τον Πορφυρογένην διά την ονομασίαν του κόμματος είπεν ότι πρέπει να λέγεται Ελλαδικό Κ.Κ. δε ότι περιλαμβάνει και τας μειονότητας Μακεδόνας, Τούρκους, Εβραίους και ερωτά): -Τι λέγει αυτό μάρτυς όταν ομιλή περί μειονότητας Μακεδονίας;
       Ζαχαριάδης: Το Κ.Κ.Ε. Είναι κόμμα των εργαζομένων Ελλήνων.
     Αβραάμ: Τότε λείπει ένα Ε. Δηλαδή πρέπει να λέγεται ΚουΚουέ Ε! (γέλωτες).
   Ζαχαριάδης: Μειονότητες υπάρχουν και τις αναγνωρίζει και το σύνταγμα, όπως είνε οι Σλαυομακεδόνες, οι Τούρκοι οι Εβραίοι που πήγε να τις εξοντώση ο Γονατάς με την πυρκαϊά του Κάμπελ, αλλά έμειναν μερικοί.

          ΚΑΙ  Ο  ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ  ΜΑΥΡΟΣ!
        Πρόεδρος: Προσέχετε κ. μάρτυς.
     Αβραάμ: Μην εκπλήττεσθε κύριε πρόεδρε. Είνε η τακτική τους (προς τον μάρτυρα) Εδώ έχω κάτι που γράφει ο Τσιριμώκος της ΕΛΔ ότι δηλαδή είσθε ξενοκίνητοι, τι λέτε σείς;
        Ζαχαριάδης: Του απήντησα. Έπρεπενα τα διαβάσετε.
       Αβραάμ: Γιατί σας λέει ξενοκίνητους;
   Ζαχαριάδης: Ο Τσιιμώκος επαναλαμβάνει τα επιχειρήματα του «Ελληνικού Αίματος».
     Πηνιάτογλου(κατηγορούμενος): Και η ΕΛΔ δηλαδή «μαύρο μέτωπο»; Και ο Σβώλος μοναρχοφασίστας;
      Ζαχαριάδης: Τον εφωνάξαμε εδώ τον κ. Τσιριμώκο για να εξηγήση τι σημαίνουν όλα αυτά.

Η ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΟΣ  ΣΥΜΦΩΝΙΑ  ΜΕ  ΤΟΝ  ΚΟΛΤΣΕΦ
        Εις άλλην ερώτησιν σχετικήν με την αποκήρυξιν του Βελουχιώτη ο μάρτυς τονίζει ότι απεκηρύχθη μετά την συμφωνίαν της Βάρκιζας διότι έδρα εις βάρος του εθνικού συμφέροντος.
      Αβραάμ: Και βέβαια το ξεύρομε. Το υπέγραψεν ο Άγγλος Μύλλερ, ο κ. Σφέτσος, επιτελάρχης του πανδημοκρατικού κ. Μεϊτζάνη, και ένας Βούλγαρος… Και σας ερωτώ: Οι Άγγλοι ενεγνώρησαν άλλας εθνικάς οργανώσεις εκτός του ΚΚ-ΕΑΜ
        Ζαχαριάδης: Διαβάστε τι λέει ο ταξίαρχος Έντυ.
      Αβραάμ: Βεβαίως ομιλεί για σας και για την περίεργο διάθεσι των χρημάτων από τον κ. Καρτάλην.
       Ζαχαριάδης: Ο Μύλλερ αντικατεστάθη.
    Αβραάμ: Πάει κι΄ αυτός (γέλωτες). Μήπως ξέρετε τίποτε για ένα βιβλίο του Σνώκ σχετικό με τας σφαγάς της Δράμας;
        Ζαχαριάδης: Τι θέλετε να πήτε;
      Αβραάμ: Θέλω να πω ότι είνε δικός σας ο κύριος αυτός και γράφει ότι δεν φταίει ο βουλγαρικός λαός αλλά οι φασιστικές κυβερνήσεις ενώ είνε επίσης αποκαλυπτικό το ότι οι κομμουνισταί οι Έλληνες εδημιούργησαν μια ψευτοεξέγερσι και έπειτα έγιναν αι σφαγαί.

          ΣΥΝΕΙΡΓΑΣΘΗΣΑΝ  ΟΙ  ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ
Εις ερώτησίν του συνηγόρου κ. Θεοφίλου περί της σλαυβομακεδονικής μειονότητος ο μάρτυς λέγει ότι κατά την αντίστασιν συνεργάσθησαν οι Σλαυομακεδόνες με τους Έλληνας αντάρτας, δεν διστάζει δε να ομολογήση ότι είχε δίκαιον ο Ερεμπουργκ γράφων ότι Βούλγαροι αντάρται συνεργάσθησαν με τους Έλληνας του ΕΑΜ. Περαιτέρω εις παρατήρησιν του κ. Θεοφίλου ότι υπάρχει κατατεθεμένον πειστήριον αδείας οπλοφορίας υπογεγραμμένης από εαμίτας και Βουλγάρους τονίζει ότι δεν είνε απίθανον τούτο αφού το ίδιον συνέβη και με τους Άγγλους.
Θεοφίλου: Γνωρίζετε πότε υπεγράφη αυτό;
Ζαχαριάδης: Την 22 Σεπτεμβρίου. Δηλαδή μετά την συνθηκολόγησιν της Βουλγαρίας και την ανατροπήν των φασιστών και την άνοδον του πατριωτικού μετώπου εις την αρχήν.
Θεοφίλου: Καλά αφού έγινε ανακωχή τι ήθελαν οι Βούλγαροι στην ελληνική περιοχή; Δεν έπρεπε να φύγουν;
Ζαχαριάδης: (εν αμηχανία): Ήταν του πατριωτικού μετώπου.
Θεοφίλου: Δηλαδή τους κρατούσε το ΕΑΜ για συμμάχους.
Εν συνεχεία ο μάρτυς αναφερόμενος εις παρατήρησιν και ερωτήσεις ταυτοχρόνως περί των γραφέντων υπό του ανταποκριτού Μακένζυ διά την δήθεν τρομοκρατίαν τονίζει ότι η Χ τρομοκρατεί τους πάντας εις Μακεδονίαν.
         
Η  ΣΥΜΦΩΝΙΑ  ΜΕ  ΤΟΝ  ΚΟΛΤΣΕΦ
  Τσουκαλάς (συνήγορος): Προ του 1943-1944  ήσαν άλλοι οι καθοδηγηταί του κόμματος αφού σείς ελείπατε;
       Ζαχαριάδης: Μάλιστα
    Τσουκαλάς: Ταύτην την χαραχθείσαν γραμμήν την υιοθετήσατε εκ των υστέρων;
     Ζαχαριάδης: Τας γενικάς γραμμάς που ηκολούθησαν τας ενέκρινα εφ΄ όσον αφεύρων την εθνικήν αντίστασιν.
    Τσουκαλάς: Εδώ όμως έχω ένα έγγραφον του υπουργείου των Εσωτερικών δυνάμει του οποίου αποδεικνύεται ότι το κείμενον των συμφώνων αυτών και η προκήρυξις που λέτε πως απεκηρύξατε ευρέθησαν εις το αρχείον του Κ.Κ.Ε. το οποίον αρχείον ανευρέθη εις ένα πηγάδι κάποιου μέλους του κόμματος. Ακούστε (Αναγινώσκει το υπ΄ αριθ. 18/181/76/Ια έγγραφον του υπουργείου των Εσωτερικών).
         
ΤΟ  ΕΓΓΡΑΦΟΝ
          Διεύθυνσιν Εφημερίδος
          «Ελληνικόν  Αίμα»
                             Ενταύθα
          «Χορήγησις αιτηθέντων αντιγράφων»
  «Εις απάντησιν σχετικής αιτήσεως σας διαβιβάζομεν τα αιτηθέντα έγγραφα.
    Ταύτα είνε ακριβή αντίγραφα παρομοίων εγγράφων αποσταλέντων ημίν παρά της Α.Δ.Χ. Στερεάς Ελλάδος ως ανευρεθέντων εις το Αρχείον του Κομμουνιστικού Κόμματος Αθηνών, μετ΄ άλλων εγγράφων κεκρυμμένων εις Ξηροπήγαδον εν τω κτήματι Ιωάννου Καβά εις το χωρίον Μπούλο Αττικής.
          Αθήναι τη 22/10/1945
                                      Εντολή υπουργού
                                      Ο Γεν. Γραμματεύς
                                      Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
          Ακριβές αντίγραφον
                   Υπογραφή
                   Σφραγίς
          Συνημμένα τω εγγράφω τούτω είνε τα δύο έγγραφα τα ομιλούντα
1..Περί του συμφώνου Κάλτσεφ-Τζίμα υπογραφέντος εις Καρυδιές της Εδέσης το Ιανουάριον 1944 δυνάμει του οποίου εκχωρούνται εις την Βουλγαρίαν αι περισσότεραι επαρχίαι της Μακεδονίας κλπ. (Έχει δημοσιευθή ήδη το κείμενον ολόκληρον μετά της προκηρύξεως της ομιλούσης περί πραγματοποιήσεως της Συμφωνίας με ημερομηνίαν 12 Σεπτεμβρίου 1944 εν Θεσσαλονίκη) και
2..Το σύμφωνον Δασκάλωφ-Ιωαννίδη διά τους κοινούς σκοπούς Κ.Κ.Ε. και βουλγαρικού Κ.Κ. (αυτονόμησις εκχώρησις εδαφών κλπ.)
Ζαχαριάδης: Όλα είναι πλαστά και θα υποβάλω καινούργια μήνυσι.
Τσουκαλάς: Γιατί έως τώρα δεν είχαν υποβάλει οι συκοφαντηθέντες μήνυσιν;

ΚΑΙ  ΟΛΙΓΑ  ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ
       Πορφυρογένης(προφέρει βαρείας φράσεις διά την Χωροφυλακήν, τονίζων ότι η υπεράσπισις βασίζεται πάντοτε στους συνεργάτες του Λάμπου, δηλαδή την Χ).
Βάλβης(εντόνως): Οι δολοφόνοι και προδόται ομιλούν περί συνεργασίας.
Δημιουργείται ζωηρότατον επεισόδιον, το οποίον λήγει τη επεμβάσει του κ. Προέδρου συνιστώντος ψυχραιμίαν.
Πορφυρογένης: Μας ονομάζουν δολοφόνους κύριε Πρόεδρε.
Βάλβης (εντόνως): Μήπως το αρνείσθε;
Αποκαθισταμένης σχετικώς της τάξεως ο Ζαχαριάδης δηλοί ότι θα υποβάλη μήνυσιν και κατά του υπουργείου Εσωτερικών!
Τσουκαλάς: Μήπως γνωρίζετε τίποτε σχετικόν με μερικά συγχαρητήρια τηλεγραφήματα που απηύθυναν προς το ΕΑΜ-ΚΚΕ τα αδερφά κόμματα Αλβανίας-Βουλγαρίας-Σερβίας κλπ.;
Ζαχαριάδης: Είναι γεγονότα.
Τσουκαλάς: Τότε γιατί μας κατηγορείτε ότι σας συκοφαντούμεν, λέγοντες ότι συνεργάζεσθε με ξένους;
Ζαχαριάδης: Με κατηγορούν ότι έδρασα αντεθνικώς.
Τσουκαλάς: Και τα εδελφά κόμματα που σας τηλεγραφούν δρούν εθνικώς υπέρ της Ελλάδος καταγγέλλοντα τα όσα οι Άγγλοι δήθεν διαπράτουν στην Ελλάδα;
Ζαχαριάδης: Διαμαρτύρονται και αυτά κατά της αγγλικής κατοχής και μας συγχαίρουν διότι την καταπολεμάμε, επειδή θέλουμε να γίνουν εκλογές ελεύθερες και όχι κάτω από αγγλική κατοχή.
Τσουκαλάς: Ώστε οι Άγγλοι είναι κατακτηταί και όχι σύμμαχοι;
Ζαχαριάδης: Κατοχή κάνουν.
Τσουκαλάς (εντόνως): Και σείς κάνετε νέα προδοσία, (προς τον κ. πρόεδρον): Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, να σημειωθή και αυτό εις τα πρακτικά. Είναι δείγμα της νοοτροπίας των ανθρώπων.

          ΤΟ  ΠΡΟΔΟΤΙΚΟΝ  ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ
    Βοβολίνης (κατηγορούμενος): Έχει καμμίαν επαφήν με την Σοβιετικήν Ρωσίαν το Κ.Κ.Ε.;
          Ζαχαριάδης: Καμμίαν.
       Βοβολίνης: Μήπως ξέρετε αν ο ραδιοφωνικός σταθμός της Μόσχας ενεκοίνωσε προ ημερών τηλεγράφημα του ΕΑΜ προς τον στρατάρχην Στάλιν; Δια του οποίου διαμαρτύρεται διά την «μονορχοφασιστιήν», τυραννίαν που επικρατεί εις την χώραν μας; Έστείλατε τέτοιο τηλεγράφημα;
   Ζαχαριάδης: Μάλιστα. Το τηλεγράφημα δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες τις δικές μας.
          Βοβολίνης: Τότε πωε λέτε ότι δεν έχετε επαφή;
          Ζαχαριάδης: Αυτό δεν είνε επαφή. Είναι τηλεγράφημα.

          ΤΙ ΔΕΝ… ΕΓΝΩΡΙΖΕ!
        Βοβολίνης: Μήπως γνωρίζετε ένα έγγραφο του Σεπτεμβρίου 1944 του Αγγλου συνδέσμου Έντμοντ που γράφει ότι ο ΕΛΑΣ και Βούλγαροι λησταί συνεργάζονται και κρατούν σχεδόν αιχμαλώτους Άγγλους και Αμερικανούς αξιωματικούς;
          Ζαχαριάδης: Δεν το ξέρω.
          Βοβολίνης: Αναγιγνώσκει το έγγραφο.
          Ζαχαριάδης: Δεν το ξέρω
       Βοβολίνης: Έχει δημοσιευθή είς την Λευκή Βίβλο του ΕΑΜ (Την επιδεικνύει)
          Ζαχαριάδης: !!...
   Εις το σημείον αυτό, περατωθείσης της εξετάσεως του κ. Ν. Ζαχαριάδη η συνεδρίασις διακόπτεται επί 5 λεπτά.

Ο  ΣΙΑΝΤΟΣ  ΑΠΟΚΡΟΥΕΙ
ΟΛΑΣ  ΤΑΣ  ΕΘΝΙΚΑΣ  ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ
       Μετά την επανάληψιν της δίκης καλείται προς εξέτασιν ο γενικός γραμματεύς του Κ.Κ.Ε. κατά την διάρκειαν του στασιαστικού κινήματος Γ. Σιάντος όστις λέγει ότι εγεννήθη εις την Καρδίτσαν και είναι εργάτης. Εις ερώτησιν του προέδρου τι γνωρίζει διά το δημοσιευθέν σύμφωνον λέγει ότι τούτο αποτελεί συκοφαντίαν και ότι σκοπός της δημοσιεύσεως ήτο να μηωθεί η εθνική δράσις του Κ.Κ.Ε. και οι ηρωϊκοί του αγώνες κατά των Βουλγάρων. Επειδή αναφέρει διαφόρους ανακριβείας σχετικώς με τους αγώνας κατά των Βουλγάρων ο κ. Πρόεδρος ερωτά τον μάρτυρα:
    Πρόεδρος: Το Κ.Κ.Ε. έχει ως σκοπόν εις το πρόγραμμά του την επέκτασιν των συνόρων της Ελλάδος
          (Η συνέχεια εις την 2αν σελίδα)


ΤΟ ΞΕΤΙΝΑΓΜΑ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗΝ ΤΟΥ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ»
ΜΑΚΡΑ ΣΥΖΗΤΗΣΙΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΙΝ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ
Ο κ. Κ.  ΤΣΑΤΣΟΣ ΒΕΒΑΙΟΙ ΟΤΙ ΕΛΑΒΕ ΓΝΩΣΙΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΝΤΟΣ ΑΝΤΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ

 (συνέχεια εκ της  1ης σελίδας) εις βάρος των τριών ομόρων χωρών; Ναι ή όχι;
Σιάντος: Το Κ.Κ.Ε. δεν έχει εδαφικάς αξιώσεις κατά της Βουλγαρίας και των άλλων γειτονικών μας κρατών.
Πρόεδρος: Εις των σκοπών του Κ.Κ.Ε. είναε να επεκταθή η Ελλάς εις βάρος της Σερβίας παραδείγματος χάριν;
Σιάντος: Όχι!
Πρόεδρος: Ομιλώ περί των τριών δυνάμεων που συνορεύουν με την Ελλάδα.
Σιάντος: Το Κ.Κ.Ε. δεν έχει εδαφικάς αξιώσεις εις βάρος των κρατών αυτών, έχει όμως αξιώσεις προς άλλας κατευθύνσεις προς άλλας κατευθύνσεις προς άλλας κατευθύνσεις προς εδάφη που κατοικούνται από Έλληνας.
Πρόεδρος: Επομένως εάν εγράφετο ότι το Κ.Κ.Ε., είνε κατά πάσης αποπείρας προς μεταβολήν των συνόρων εις βάρος των τριών αυτών γειτόνων της Ελλάδος, αυτό είνε μέσα στο σκοπό του Κ.Κ.Ε.;
Σιάντος: Είνε μέσα, όπως είνε και το άλλο να μη γίνη εις βάρος των Ελλήνων απόπειρα κατά της εδαφικής ακεραιότητός των.
Πρόεδρος: Είπαμε «τα ήδη κατεχόμενα εδάφη θα παραμείνουν»…
Σιάντος: Μάλιστα.
Πρόεδρος: Πέραν αυτών η επέκτασις δεν είνε σύμφωνος προς τον σκοπόν του Κ.Κ.Ε.
Σιάντος: Μάλιστα.
Πρόεδρος: Εν τοιαύτη περιπτώσει εάν αυτό ελέγετο εις εν δημοσίευμα, αυτό αποτελεί συκοφαντίαν, αφού είνε μέσα εις τους σκοπούς του Κ.Κ.Ε.
Σιάντος: Αυτό μόνον λέγεται στο δημοσίευμα;
Πρόεδρος: Αυτό το σημείον λέγω τώρα εγώ, και συνεχίζω: «να καταβληθή προσπάθεια προς ανατροπήν της παρούσης Κυβερνήσεως και αντικατάστασίν της δι΄ αντιπροσωπευτικής εις την οποίαν να μετέχη και το Κ.Κ.Ε.»
Σιάντος: (εκφεύγον): Κατ΄ αρχήν είπομεν ότι ολόκληρος η συμφωνία (ΕΑΜ – Βουλγάρων) είνε ψευδής.

          ΠΛΗΡΕΣ  ΞΕΤΙΝΑΓΜΑ
Πρόεδρος: Σας ερωτώ: «Να καταβάλη προσπάθειαν προς ανατροπήν», αυτό το θέλει το Κ.Κ.Ε.;
Σιάντος: Το Κ.Κ.Ε. εργάζεται να δημιουργήση στη χώρα μια κτβέρνησι που θα εξυπηρετή τα …εθνικά συμφέροντα. Δεν έχει καμμίαν ανάγκην το Κ.Κ.Ε. να κάνη σύμφωνα με ξένους γι΄ αυτό το ζήτημα, αλλ΄ ούτε είνε δυνατόν να επέμβη ουδείς ξένος…
Πρόεδρος: Θέλω να είπω, ας πούμε πως δεν εγένετο τοιαύτη συμφωνία εφ, όσον ανταποκρίνεται προς τον σκοπόν του Κ.Κ.Ε. δεν ημπορούμεν να είπωμεν ότι αποτελεί συκοφαντείαν.
Σίαντος: Μας παρουσιάζει συνεργαζομένους με ξένους διά τον σκοπόν αυτόν.
Πρόεδρος: Θα φθάσωμεν εκεί. Θέλει το Κ.Κ.Ε. αντιπροσωπευτικήν Κυβέρνησιν;
Σιάντος: Το Κ.Κ.Ε. την αντιπροσευτικήν Κυβέρνησιν ως την πλέον κατάλληλον για την Ελλάδα, αλλ΄ αυτό το διεκδικεί με τας δυνάμεις του τας οποίας έχει και με τα άλλα κόμματα που επιδιώκουν το ίδιο πράγμα.Αυτό όμως δεν έχει ουδεμίαν σχέσιν με συμφωνίας και σύμφωνα με ανθρώπους που είνε έξω από την Ελλάδα, μη Έλληνας.
Πρόεδρος: Διατί συκοφαντείται ο Ζαχαριάδης; Διότι έκαμε την συμφωνίαν ή διότι η συμφωνία αυτή έχει περιεχόμενον το οποίον προσβάλλει και θίγει τον Ζαχαριάδην και το Κ.Κ.Ε.
Σιάντος: Όταν παριστάνεται ο Ζαχαριάδης ότι κάνει συμφωνίας με ξένους διά να κάνη μίαν Κυβέρνησιν αντιπροσωπευτικήν με την ενίσχυσιν των ξένων αυτό είναι μια συκοφαντία.
Πρόεδρος: Όχι διότι είνε ψευδές το περιεχόμενον αλλά διότι επικαλέσθη την ενίσχυσιν των ξένων γειτόνων.
Σιάντος: Βεβαίως
        Πρόεδρος: Ώστε αι αντιπροσωπευτικαί κυβερνήσεις εις τας οποίας ήθελε τυχόν μετάσχει και το Κ.Κ.Ε. είνε μέσα στο πρόγραμμα του Η.Η.Ε.
         Και συνεχίζων ο πρόεδρος αναγιγνώσκει ολόκληρον την σχετικήν παράγραφον.
Σιάντος: Τρίτη συκοφαντία είνε αυτή. Όλο το σύμφωνο είνε ψευδές.
Πρόεδρος: Εάν τα ξένα κομμουνιστικά κόμματα επήνουν το Κ.Κ.Ε. διά την επιτυχίαν των σκοπών του λέγοντα ότι καλώς το Κ.Κ.Ε. αρκείται εις τα ήδη υφιστάμενα σύνορα της Ελλάδος και δεν ζητεί εξάπλωσιν των συνόρων εις βάρος των τριών ομόρων δυνάμεων, εάν το λέγουν αυτό, κάμμουν κακό;
    Σιάντος: Το Κ.Κ.Ε. υπερασπίζει την ανεξαρτησίαν και την ακεραιότητα της Ελλάδος και αν αυτό δεν συμφέρη οιανδήποτε άλλον αυτό δεν μας ενδιαφέρει.
       Πρόεδρος: Εκτός από την εξάπλωσιν της Ελλάδος η οποία κατά το Κ.Κ.Ε. είνε ασύμφορος. Ώστε απομένει η συκοφαντική δυσφήμησις εκείνη η οποία συνίσταται εις το ότι διά να πραγματοποιηθούν οι σκοποί του Κ.Κ. οι οποίοι είνε πράγματι εκείνοι τους οποίους αναφέρει, επέκαλέσθη την επέμβασιν και την βοήθεια των ξένων.
  Σιάντος: Μάλιστα. Ξένων και μάλιστα αντιπροσώπων μιάς κυβερνήσεως, αν είνε δυνατόν να γίνη μια τοιαύτη επαφή.
    Πρόεδρος: Των Βαλκανικών κυβερνήσεων, αι οποίαι ανελάμβαναν την υποχρέωσιν…
      Σιάντος: και είνε συκοφαντία και μεγάλη μάλιστα. Αν είναι δυνατόν εν απλούν κόμμα να προέλθη εις επισήμους συνεννοήσεις με ένα κόμμα.
     Πρόεδρος: Αν υποθέσωμεν ότι αι Βαλκανικαί κυβερνήσεις επισήμως εδήλουν ότι ημείς θαυμάζομεν και επικροτούμεν το Κ.Κ.Ε. το οποίον υποστηρίζει την ακεραιότητα των συνόρων και ότι δεν πρέπει να επεκταθούν τα σύνορα εις βάρος των ομόρων κρατών, αυτήν την υποστήριξιν δεν την θέλετε;
     Σιάντος: Αν το κάνη αυτό, άς το κάνη, δικαίωμά της είναι. Ημπορούσε να κάνη και το αντίθετο.
      Πρόεδρος: Δεν την θέλετε αυτή την υποστήριξι; Αν κανένας εβοήθει εις την εκπλήρωσιν του σκοπού, δεν βλέπω κατά τι τούτο θα έθιγε είναι τούτο συκοφαντία;
     Σιάντος: Είναι ιδική τους δουλειά αυτό. Δεν θα πάμε εμείς να προκαλέσωμε αυτό το πράγμα.
       Πρόεδρος: Ο Ζαχαριάδης ως αρχηγός του Κ.Κ. δεν επήγε να κάμη τοιαύτην συμφωνία με τας δυνάμεις αυτάς της Βαλκανικής,  αλλ΄ αν υποθέσωμεν ότι προσφέρονται αυταί αι Βαλκανικαί δυνάμεις να παράσχουν μίαν συνδρομήν είτε διά λόγων είτε δι΄ άλλων ενεργειών συνδρομήν, η οποία έχει ως σκοπόν την ικανοποίησιν του προγράμματος του Κ.Κ. κατά τι θα έβλαπτε αυτό το Κ.Κ. ή κατά τι θα το εσυκοφάντει;
          Σιάντος: Αυτό θα ήτο ιδικόν του δικαίωμα.
          Πρόεδρος: Δεν θα ήτο καλόν αυτό το πράγμα;
      Σιάντος: Αν διαβεβαιώση ο ένας ότι δεν θα βγάλη τα μάτια του άλλου.
    Πρόεδρος: Αν αποδίδη κανείς ότι αυτό το πράγμα το οποίον είνε ωφέλιμον το εκάνατε και ως συμφωνία ανύπαρκον να μου ειπήτε κατά τι θίγεσθε;
     Σιάντος: Δεν έχει το Κ.Κ. μαμίαν ανάγκη να κάμη τοιούτον σύμφωνον με ξένους έχει τας δυνάμεις του εις την Ελλάδα, έχει την πολιτικήν του, ο λαός θα κρίνη αν είνε καλή ή όχι.

          ΑΦΟΥ  ΕΙΝΑΙ… ΥΠΕΡ  ΤΗΣ  ΕΛΛΑΔΟΣ!
      Πρόεδρος: Προσκρούει εις την αποψίν σας ότι δεν είχε την ανάγκη, αλλά εγώ σας ερωτώ  διά να με κατατοπίσετε, εάν αυτάς τας απόψεις τας υποστηριζομένας υπό του ΚΚ το να μείμη δηλαδή η ακεραιότης της Ελλάδος από απόψεως εδαφικής και να μη επεκταθή η Ελλάς πέραν από τα σύνορα της εις βάρος των ομόρων κρατών, αυτό είνε ένα πράγμα το οποίον υποστηρίζει το κόμμα, διότι το πιστεύει ότι είνε συμφέρον εις την Ελλάδα.,,
          Σιάντος: Μάλιστα.
        Πρόεδρος: Ερωτώ λοιπόν, αν αυτό το οποίον είνε συμφέρον εις την Ελλάδα, σας είπε κανείς ότι το εκάνατε και εις συμφωνίαν, διατί είναι συκοφαντία;
Σιάντος: Διότι δεν εκάναμεν συμφωνία.
    Πρόεδρος: Αλλά δεν σας αποδίδουν ατιμωτικήν πράξιν εις την συμφωνίαν, σας αποδίδουν μίαν πράξιν η οποία κατά την γνώμην σας εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδος;
     Σιάντος: Ημείς είμεθα ελληνικόν κόμμα. Κάθε προσπάθεια να μας παραστήσουν ότι συνεργαζόμαστε με ξένους διά να εφαρμόσωμεν αυτήν την πολιτικήν εις την Ελλάδα, είνε πράγμα συκοφαντικό.
      Πρόεδρος: Που σας συκοφαντούν, αφού η αποδιδομένη εις το Κ.Κ. πράξις είναι σύμφωνος προς τας αρχάς του; Πού είναι η συκοφαντία;
       Σιάντος: Αυτό θα το κρίνη ο Ελληνικός λαός.
  Πρόεδρος: Δεν πρόκειται περί αυτού, πρόκειται περί του προγράμματος του κόμματος και λέγω ότι το κόμμα αυτό έχει αυτήν την αρχήν, να κατοχυρώση την Ελλάδα εις τα σύνορά της και να μη επιτρέψη εις κανένα να μπή μέσα, αλλά και εγώ δεν θέλω να μπώ μέσα σε άλλους.
         Σιάντος: Αυτό το κάνομε με τας ελληνικάς δυνάμεις μας.
     Πρόεδρος: Διατί αν σας είπουν ότι αυτό το κάνατε και υπό τύπον συμφωνίας με τα ξένα κράτη, διατί σας συκοφαντούν;
        Σιάντος: Διότι ημείς δεν είμεθα κράτος διά να κάνωμε συμφωνίας με ξένα κράτη.
     Πρόεδρος: Ξεύρετε ότι εξετάζομεν την υπόθεσιν ως ποινικήν και θέλω από εσάς μίαν απάντησιν. Θέλω να μου ειπήτε το εξής: Αν ένα κράτος Βαλκανικό έλθη και ειπή σήμερον αυτά τα οποία πιστεύει το Κ.Κ., σας συκοφαντεί ναι ή όχι;
          Σιάντος: Θα ιδούμεν πως θέτει τα ζητήματα.
       Πρόεδρος: Τα θέτει ως εξής: Το Κ.Κ.Ε. είνε αξιέπαινον διότι δεν έχει εδαφικάς βλέψεις εναντίον των τριών γειτόνων παρά περιορίζεται εις την κατοχύρωσιν των ήδη υπαρχόντων συνόρων σας, θα σας εσυκοφάντει;
          Σιάντος: Όχι βέβαια.
    Πρόεδρος: Διατί λοιπόν σας συκοφαντεί το ίδιο πράγμα με μίαν συμφωνίαν;
     Εισαγγελεύς: Είπατε ότι το ΚΚΕ ηγωνίσθη κατά τριών επιδρομέων. Ποιόν εννοείται ως τρίτον;
        Σιάντος: Τους Βουλγάρους όλους.
   Εισαγγελεύς: Όταν λέμε οι Άγγλοι είνε τρίτοι κατακτηταί, δεν βλάπτονται τα ελληνικά συμφέροντα;
     Σιάντος: Όταν λέμε ότι πρέπει να φύγουν οι Εγγλέζοι δεν βλάπτεται η Ελλάς.
       Μετά τίνας άλλας ερωτήσεις τερματίζεται η εξέτασις του Σιάντου και η συνεδρίασις διακόπτεται την 3 μ.μ. διά την 5 μ.μ.


ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑΙ  ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ  ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΙΝ

Επαναλαμβανομένης της συνεδριάσεως την 5 μ.μ. καλείται ο μάρτυς της κατηγορίας Αλκιβιάδης Λούλης ο οποίος δηλοί ότι είνε μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΕΑΜ. Απαντών εις ερωτήσεις του προέδρου χαρακτηρίζει ως συκοφαντικόν το δημοσίευμα. Περαιτέρω εις άλλην ερώτησιν τονίζει ότι η πολιτική του ΚΚΕ είναι η επέκτασις των συνόρων μας προς Βορράν.
Πρόεδρος: Κάπως δίαφορον γνώμην είχεν ο κ. Σιάντος ότι δηλαδή δεν έχει βλέψεις προς βορράν η Ελλάς.
          Λούλης: Κάποια παρεξήγησις ενεφιλοχώρησε.
      Εν συνεχεία επαναλαμβάνει ότι το «Ελληνικόν αίμα» από σκοπού επιτίθεται κατά του Ε.Α.Μ. και αναφέρει περίπτωσιν αναφερομένην εις το αποκαλυφθέν περί αυτού του ιδίου μάρτυρος σχετικώς με την προμήθειαν αργαλειών εξ Αμερικής.
          Βοβολίνης: Είναι ανακριβής η είδησις;
       Λούλης: Τα στοιχεία της ειδήσεως είνε ακριβή ,αλλά η πρόθεσις σας είνε να με συκοφαντήσετε.
   Εισαγγελεύς: Είπατε ότι συκοφαντεί συστηματικώς το κίνημα αντιστάσεως;
          Λούλης: Βεβαίως. Συκοφαντεί το ΕΑΜ.
        Εισαγγελεύς: Συκοφαντεί και το ΕΔΕΣ και η κατασκοπεία, όπως π.χ. ο Τσιγάντες;
          Λούλης: Εγώ λέγω ότι έγινε συκοφαντία.
         
Η ΒΟΡΕΙΟΣ  ΗΠΕΙΡΟΣ
        Δικαστής: Την Βόρειον Ήπειρον την θεωρείτε αυτήν καθ΄ εαυτήν ελληνικήν γήν;
          Λούλης : Μάλιστα
       Δικαστής: Γνωρίζετε ότι έγιναν διώξεις κατά των Ελλήνων εν Β. Ηπείρω;
         Λούλης: Μάλιστα και διεμαρτυρήθημεν εκατοντάκης.
         Δικαστής: Ώστε η Β. Ήπειρος είνε καθαρώς ελληνική;
         Λούλης: Βεβαίως
     Δικαστής: Αλλά όμως είπεν ο κ. Σιάντος ο οποίος είπεν ότι δεν έχομεν διεκδικήσεις προς Βορράν.
       Λούλης: μου φαίνεται περίεργον αν είπεν αυτά τα πράγματα ο κ. Σιάντος.
       Δικαστής: Ο κ. Σιάντος είπεν ότι θα πάρουμε την Β. Ήπειρον αν ο πληθυσμός θέλη. Διαφωνείτε σείς επ΄ αυτού;
  Λούλης: Αν αυτά ελέχθησαν διαφωνώ, διότι εγώ είμαι βορειοηπειρώτης.
         Δικαστής: Σείς εκπροσωπείτε το ΚΚΕ ή το κ. Σιάντο;
        Λούλης: Βεβαίως ο κ. Σιάντος.
         Προκαλείται επαλήθευσις από τα πρακτικά διά τα λεχθέντα υπό του κ. Σιάντου και αποδεικνύεται ότι το ΚΚΕ έκαμε αγώνα εναντίον της εθνικής υποθέσεως.
   Υποβάλλει ερωτήσεις είτα η πολιτική αγωγή και ο μάρτυς επαναλαμβάνει τα περί συκοφαντίας εις βάρος του ΚΚΕ. Δημιουργείται διαλογή συζήτησις μεταξύ μάρτυρος και κατηγορουμένων, διότι ο μάρτυς λέγει ότι το «Ελληνικόν Αίμα» επί κατοχής εκυκλοφόρει ελευθέρως.
          Βοβολίνης: Το λέτε υπευθύνως αυτό;
          Λούλης: Μάλιστα.
          Βοβολίνης: Θα τα πούμε παρακάτω.
          Αβραάμ: (σηνήγορος): Είπατε ότι ήτο δόλιον το δημοσίευμα;
          Λούλης: Μάλιστα
       Αβραάμ: Όταν λέτε ότι το «Ελληνικόν Αίμα» εκυκλοφόρει ελευθέρως κατά την κατοχήν, το λέτε γνωρίζοντες ότι είσθε εν δόλω ή έχετε συγκεκριμένα στοιχεία;
        Λούλης: Επαναλαμβάνει τα ίδια κατά του «Ελληνικού Αίματος».

          ΤΟ  ΣΥΜΦΩΝΟΝ  ΣΟΦΟΥΛΗ-ΣΚΛΑΒΑΙΝΑ
          Αβραάμ: Είσθε κομμουνιστής κύριε Λούλη;
         Λούλης: Δεν ήμουν εχθρός ποτέ.
       Αβραάμ: δεν θυμάστε τι λέγαμε Λούλη μαζί κάποτε για κείνο το σύμφωνο Σοφούλη-Σκλάβαινα; Είνε να τα λέμε τώρα κύριε Λούλη;(γέλωτες)
          Λούλης: Αυτό έγινε για να γίνη πρόεδρος ο Σοφούλης.
          Αβραάμ: Και είπατε τότε ότι μας τα έκανε μούσκεμα. (γέλωτες).
          Λούλης: Δεν είναι έτσι.
       Αβραάμ: Έχετε υπ΄ όψιν σας κύριε μάρτυς μίαν προκήρυξιν του ΚΚΕ που καλεί τον λαόν να συντρίψη τον εχθρόν του λαού ο οποίος τρομοκρατείται;
          Λούλης: Την γνωρίζω.
          Αβραάμ: Αυτό τι είνε κύριε μάρτυς;
      Λούλης: Έφθασε στο απροχώρητον η τρομοκρατία εις βάρος του λαού.
        Αβραάμ: Και σεις είσθε υπέρ του λαού, ως εκπρόσωπος του ΕΑΜ;
       Λούλης: Βεβαίως και συμπαθώ το ΚΚΕ ως το μεγαλείτερον κόμμα της Ελλάδος.
          Αβραάμ: Τι επάγγελμα κάμνετε κύριε μάρτυς;
          Λούλης: Βιομήχανος.
      Αβραάμ: Ειπέτε μου ποια βιομηχανίαν έχετε, διότι εγώ έχω ένα επάγγεμα.
          Λούλης: Σείς είσθε στη δεξιά.
       Αβραάμ: Εγώ έχω επάγγεμα κύριε Λούλη. Αλλά δεν μου λέτε, αφού μιλάτε περί τρομοκρατίας ποίοι έσφαξαν τον Δεκέμβριον τας 100.000 Έλληνας;
          Λούλης: Αυτά είνε μέθοδος.
          Αβραάμ: Εγράψατε τίποτε άρθρα τότε;
       Λούλης: Ναι. Εκαλούσα τον λαόν εις τα οδοφράγματα κατά των δολοφόνων Σκόμπηδων Λήμπερδων και όχι κατά της Αγγλίας που την αγαπούμε!
        Πρόεδρος (εντόνως): Αφήστε αυτά μάρτυς μη με αναγκάσετε να σας απαγγείλω κατηγορίαν.
   Δημιουργείται θόρυβος και αποκατισταμένης ησυχίας ο μάρτυς συνεχίζει με τον ίδιον προκλητικόν τρόπον τονίζων ότι ο Βάντσιταρτ, άρθρο του οποίου εδημοσιεύθη εις τα «Νέα» είνε φασίστας και δολοφόνος του λαού αφού ήταν υπουργός του Τσώρτσιλ.
        Πρόεδρος: Σας παρακαλώ εις το θέμα.
  Θεοφίλου(συνήγορος): Υπεβάλατε μήνυσιν κατά του κ. Κανελλοπούλου διότι την 23ην Ιουλίου έγραψεν ότι το ΚΚΕ συνειργάσθη με το ΚΚΒ;
          Λούλης: Άλλα έλεγεν άλλοτε διά το ΕΑΜ.

          ΠΑΛΙΝ  Η  ΒΟΡΕΙΟΣ  ΗΠΕΙΡΟΣ
          Καλείται μετά ταύτα ο μάρτυς κατηγορίας κ. Μ. Μύρκος ο οποίος επαναλαμβάνει τα περί συκοφαντίας κλπ.  Ούχ ήττον δηλοί ότι το ΕΑΜ είνε υπέρ της εδαφικής επεκτάσεως. Διευκρινίζει ότι ο Ζαχαριάδης-προκειμένου διά το Βορειοηπειρωτικόν ζήτημα- ωμίλησε γενικώς περί του Βορειοηπειρωτικού λαού. Άλλως τε ο Ζαχαριάδης δεν είνε αρχηγός σαν τους άλλους αρχηγούς κομμάτων ούτε δύναται να λάβη αποφάσεις ανεξελέκτως.
      Πρόεδρος: Με την δήλωσιν που έκαμεν ο κ. Ζαχαριάδης δια την Β. Ήπειρον είνε δυνατόν να παρεξηγηθή ως άλλα σκοπών;
Μάρτυς: Ο κ. Ζαχαριάδης ετόνισεν ότι οι Βορειοηπειρώται θα αποφασίσουν μόνοι τους που θα πάνε. Είνε το ίδιο σαν να έλεγε άλλος αρχηγός τα ίδια για το Δωδεκανησιακό λαό.
Πρόεδρος: (αναγινώσκει το κείμενον των δηλώσεων): Μήπως κ. μάρτυς αυτή ακριβώς η δήλωσίς του άφινεν ίσως να εννοήσουν ότι δεν έχει ή μάλλον αποκρούει εδαφικάς βλέψεις εις την Β. Ήπειρον;
Μάρτυς: Κακώς θα έβγαζαν αυτό το συμπέρασμα.
Πρόεδρος: Εδώ όμως είνε σαφείς αι δηλώσεις του κ. Ζαχαριάδη.
Μάρτυς: Παρεξήγησις κ. πρόεδρε. Το βορειοηπειρωτικόν έχει τεθή ήδη σαφώς.
Περαιτέρω ο μάρτυς απαντών εις άλλας ερωτήσεις του κ. προέδρου τονίζει ότι οι κατηγορούμενοι, εκ προθέσεως επιτίθενται κατά του ΕΑΜ. Χαρακτηρίζει μερίδα εκείνην του τύπου την επιτιθεμένην κατά του ΕΑΜ ως δρώσαν αντεθνικώς.
Εισαγγελεύς: Η άλλη μερίς που καταγγέλλει τους αντιφρονούντας ως συνεργάτας των Γερμανών πως ημπορεί να χαρακτηρισθή;
Μάρτυς: Δεν κατηγορεί συλλήβδην η άλλη πλευρά.
Δικαστής: Υπάρχει διαφορά αντιλήψεων μεταξύ υμών και του κ. Ζαχαριάδη διά το Βορειοηπειρωτικόν;
Μάρτυς: Υπήρχε διαφορά και ήρθη διά της αποφάσεως του ΕΑΜ της 2ας Ιουνίου.
Πρόεδρος: Ώστε το Κ.Κ.Ε. ημφισβήτησε την εδαφικήν επέκτασιν προς Β. Ήπειρον;
Μάρτυς: Διαφορά αντιλήψεων μόνον ως προς τον τρόπον της διεκδικήσεως της Β. Ηπείρου.
Πρόεδρος: Το ίδιο λέμε κύριε μάρτυς.
Εις ερωτήσεις της υπερασπίσεως επαναλαμβάνει τας ιδίας απαντήσεις

ΑΙ  ΣΦΑΓΑΙ  ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Εις εκ των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής αναγιγνώσκει περικοπάς του βιβλίου του κ. Κανελλοπούλου και επικαλείται την γνώμην του μάρτυρος διά τα λεγόμενα.
Βοβολίνης: Δεν γράφει αυτά μόνο που διαβάσατε. Γράφει αυτά μόνο που διαβάσατε. Γράφει πως εσφάξατε όλη την Πελοπόννησο.
Συνήγορος (Πολιτική αγωγής): Εγώ έσφαξα την Πελοπόννησο; Με ξέρετε εμένα; Εσείς όμως ρίξατε τον υπουργόν των εξωτερικών όταν πήγαινε στην Αμερική (γέλωτες).
Βοβολίνης: Όχι βέβαια. Σείς προσωπικώς είσθε αθώος.
Λυκουρέζος(συνηγ.): Θεωρείτε το σύμφωνον ως αντεθνικόν;
Μάρτυς: μάλιστα. Και ως τοιούτον δεν ήτο δυνατόν να το υπογράψη το Κ.ΚΕ. Πιστεύω ότι το σύμφωνον εχαλκεύθη εις τα γραφεία του «ΕλληνικούΑίματος».
Τσουκαλάς: Διαβάστε κ. μάρτυς αυτά. (του δίδει το σύμφωνον Ιωαννίδη). Είνε προδοτικά αυτά;
Μάρτυς: Είνε. Επ΄ αυτού του ζητήματος ηγέρθη θόρυβος μέγας τόσον εις το εσωτερικόν όσον και εις το εξωτερικόν. Άλλως τε η Κυβέρνησις εθνικής ενότητος έσπευσε να το διαψεύση.
Τσουκαλάς: Θέλετε να ανατρέψετε την Κυβέρνησι ή δεν θέλετε;
Μάρτυς:…
Τσουκαλάς: Αυτός είνε ο σκοπός σας. Δεν κάνετε άλλη δουλειά από το πρωϊ έως το βράδυ να κατηγορήτε την κυβέρνησι ή την δεξιάν ως προδότας. Γερμανοφασίστας κλπ. Είναι τίμιος άνθρωπος αυτός ο οποίος γράφει: (διαβάζει από την ‘Ελεύθερη Ελλάδα»). Να απόσχη ο ηρωϊκός λαός του Κ.Κ.Ε. από τη γιορτή των προδοτών της 28ης Οκτωβρίου;


ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΕΙΔΟΠΟΙΗΘΗ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΏΝ
Καλείται εν συνεχεία ο καθηγητής του Πανεπιστημίου τέως υπουργός των Εσωτερικών κ. Κ. Τσάτσος ο οποίος αναφερόμενος εις το επίδικον δημοσίευμα του «Ελληνικού Αίματος» λέγει ότι 12 ημέρας προ της δημοσιεύσεως του ανεφέρθη το σχετικόν σύμφωνον και του προσήχθη δακτυλογραφημένον χαρτί το οποίον περιείχε το σύμφωνον. Βάσει αυτού εδόθησαν διαταγαί. Το σύμφωνον επεκρύβη επιμελώς ησχολήθη δε μόνον το υπουργικόν συμβούλιον. Εις τους δημοσιογράφους ο μάρτυς εβεβαίωσε την ύπαρξιν του περιελθόντος εις χείρας του συμφώνου χωρίς όμως να επιβεβαιώση και το κείμενον αυτού. Αναφέρει εν συνεχεία την διαμαρτυρίαν του Ζαχαριάδη και του Πορφυρογένη.
Πρόεδρος: Ποιος σας προσεκόμισε το σύμφωνον αυτό;
Μάρτυς: Υπηρεσιακώς μου υπεβλήθη.
Πρόεδρος: Ανταποκρίνεται προς την πραγματικότητα το κείμενον του συμφώνου;
Μάρτυς: Δεν είχα στοιχεία να κρίνω επαρκώς επί της αληθότητος ή μη αυτού. Τα αναφερόμενα εν τω συμφώνω ήσαν εισέτι ανεξακρίβωτα.
Πρόεδρος: Εδικαιολογείτο η εφημερίς πιστεύουσα και δημοσιεύουσα το σύμφωνον;
Μάρτυς: Το σύμφωνον το οποίον περιήλθεν εις χείρας μου με το δημοσιευθέν είνε απολύτως όμοιον.
Πρόεδρος: Τι εντύπωσιν αφήκε το δημοσίευμα εις τον αναγνώστην;
Μάρτυς: Θα εγέννησε ασφαλώς ταραχήν. Εάν έβλεπα πλάϊ στην υπογραφή του Γαβριήλοβιτς την υπογραφή του Σφούλη ή του Μυλωνά θα το πετούσα στο καλάθι. Αλλά ο κ. Ζαχαριάδης ηγείται ενός κόμματος ιστορίαν και εξέλιξιν. Υπήρξαν περίοδοι, που οι αντιλήψεις του κόμματος δεν αφίσταντο των διαλαμβανομένων εν τω συμφώνω. Ασφαλώς ο συντάκτης του «Ελληνικού Αίματος» έδωσε ποιάν τινα πίστιν ασχέτως εάν δεν είχε και άλλα στοιχεία. Θα ήτο αστόχημα εάν εδημοσίευον εν τοιούτον έγγραφον εφ΄ όσον δεν είχον την ενδόμυχον πεποίθησιν περί της αληθείας του περιεχομένου.
Ο μάρτυς προσθέτει ότι το έγγραφον του συμφώνου του προσεκομίσθη μετά σχολίων. Δια το περιεχόμενον της συμφωνίας λέγει ότι είνε ενδεχόμενον της συμφωνίας λέγει ότι είνε ενδεχόμενον να δυσφημίζη μερικούς Έλληνας και αντιθέτως άλλους να μη τους δυσφημίζη.
Πρόεδρος: Είνε δυσφημιστικόν διά το κόμμα το δημοσίευμα;
Μάρτυς: Διά την μη επέκτασιν των συνόρων και την ανατροπήν της Κυβερνήσεως δεν είνε δυσφημιστικόν. Όσον αφορά την επέκτασιν των συνόρων εφ΄ όσον ο προς όν αποτείνεται το δημοσίευμα ευρίσκεται εν καλή τι πίστει το σημείον αυτό περιέχει δυσφήμησιν διά τον κ. Ζαχαριάδην. Ο κ. Ζαχαριάδης πρεσβεύων αυτά δεν αισθάνεται ότι διαπράττει κάτι το κακόν, ενώ αντιθέτως ο κ. Πηνιάτογλου θα ησθάνετο αποστροφήν.
Εισαγγελεύς: Ο Γαβριήλοβιτς είνε πρόσωπον υπαρκτόν;
Μάρτυς: Ένα εκ των στοιχείων που μέκαναν επιφυλακτικόν είνε διότι δεν ηδυνήθην να ταυτίσω το όνομα Γαβραιήλοβιτς με ένα συγκεκριμμένον πρόσωπον.
Πολ. Αγωγή: Έχετε υπ΄ όψιν σας ότι κυρία αιτία της παραιτήσεως του κ. Πλαστήρα ήτο μία αποκαλυπτική επιστολή δημοσιευθείσα εις το «Ελληνικόν Αίμα»;
Μάρτυς: Ενθυμούμαι το δημοσίευμα. Αλλά κρίσεις δεν ενθυμούμαι.
Πρόεδρος: (προς την πολιτικήν αγωγήν): Αφίσατε τας προσπαθείας σας προς δημιουργίαν εντυπώσεων.
Ο μάρτυς συνεχίζων λέγει ότι η έννοια της δυσφημήσεως απώλεσε τα κριτήρια ιδία διά την πολιτικήν, τα οποία ίσχυον μέχρι τινός, πρίν εκδηλωθούν αι οξείαι πολιτικαί αντιθέσεις.
Πολ. Αγωγή: Στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα το Κ.Κ.Ε. πήρε θέσι εναντίον του εχθρού;
Μάρτυς: Ναι διά τους Γερμανούς και Ιταλούς. Διά τους Βουλγάρους μόνον θεωρητικώς. Εις την πράξιν άς μου επιτραπή να αμφιβάλλω (αίσθησις).
Πορφυρογένης: Η ανάμιξις της Σοβιετικής Ενώσεως εις την όλην υπόθεσιν βλάπτει εθνικώς;
Μάρτυς: Κατά πόσον η πολιτική του Κ.Κ.Ε. βλάπτει επί των εθνικών διεκδικήσεων δεν είνε δυνατόν να δοθή σαφής απάντησις.

ΤΟ  «ΚΑΤΗΓΟΡΩ»  ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ  ΖΕΡΒΑ
Ακολούθως καλείται ο μάρτυς υπερασπίσεως κ. Ναπολέων Ζέρβας, αρχηγός των εθνικών ανταρτικών στρατευμάτων. Ο μάρτυς καταθέτει ότι όπως επληροφόρη η συμφωνία εγένετο, αντίγραφον δε ταύτης είχε και ο ίδιος εις την κατοχήν του.
Πρόεδρος: Το εμπιστεύσατε;
Μάρτυς: Απολύτως: Το παρελθόν του Κ.Κ.Ε. διαλαλεί ότι είνε εναντίον της επεκτάσεως των συνόρων της Ελλάδος. Ο αγών του Κ.Κ.Ε. δεν απέβλεπεν εις την εθνικήν αντίστασιν αλλά εις την πολιτικήν του κατίσχυσιν του.Διά την επιτυχίαν του σκοπού του αυτού επεζησε την φιλίαν των γειτόνων χωρών. Σύμφωνον παρόμοιον περιήλθεν εις χείρας μας μεταξύ του Κ.Κ.Ε. των Βουλγάρων και άλλων κομμουνιστών ξένων χωρών. Κατά την τελευταίαν των επίθεσιν διά την διάλυσιν των εθνικών ομάδων οι καμμουνισταί επολέμησαν από κοινού με Βουλγάρους και Αλβανούς εναντίον μου. Κατά τας μάχας συνελάβομεν Βουλγάρους αιχμαλώτους. Ωσαύτως ο Ε.Λ.Α.Σ. είχεν απωλείας μεταξύ των οποίων και Αλβανοί και Βούλγαροι.
Ο μάρτυς καταθέτει ωσαύτως ότι έχει εις χείρας το πρωτότυπον συμφωνίας μεταξύ του κομμουνιστού αξιωματικού Γεροδήμου και του Βουλγάρου Ιβάνωφ περί πλήρους στρατιωτικής συνεργασίας.
Εξετάζονται κατόπιν οι μάρτυρες κατηγορίας Μπακιρτζής Κρητικάς και Χατζήμπεης.

Ο κ. Κ. ΤΣΑΛΔΑΡΗΣ
Καλείται μετά ταύτα ο κ. Κ.Τσαλδάρης (υπερασπήσεως) ο οποίος τονίζει ότι επί του δημοσιεύματος του οποίου την πηγήν θεωρεί σοβαράν, προέβη εις δηλώσεις ως μέλος της Διοικούσης επιτροπής του Λαϊκού κόμματος. Ιδιαιτέρως τονίζει την καλήν πίστιν της εφημερίδος διότι αυτό τούτο το δημοσίευμα περιείχε στοιχεία σύμφωνα με τας αρχάς του κομμουνιστικού κόμματος:
Τσουκαλάς: Έχετε γνώσιν άλλων συμφώνων υπογραφέντων από το Κ.Κ.Ε.;
Μάρτυς: Βεβαίως.

Καλείται μετά ταύτα ο μάρτυς κ. Π. Μοσχοβίτης, ο οποίος ομιλεί διά τας προθέσεις των κομμουνιστικών κομμάτων και τας κατευθύνσεις τούτων έθωθεν. Καταθέτει συγκεκριμένα στοιχεία διά την προδοτικήν στάσιν του ΕΑΜ κατά την περίοδον της Κατοχής, ειδικώτερον τηλεγράφημα του Μπακιρτζή προς τον Τίτο καθ΄ό εγένετο λόγος περί ιδρύσεως Σοσιαλιστικής Σοβιετικής Δημοκρατίας της Βαλτικής.
Εξετάζεται μετά ταύτα ο μάρτυς κ. Αλεξανδρής, ο οποίος δεν θεωρεί συκοφαντικόν το δημοσίευμα ώστε το «Ελληνικόν Αίμα» δεν δημοσιεύει ανεξακριβώτους ειδήσεις. Συνεχίζων λέγει ότι το Κ.Κ.Ε. είναι ευνεπές προς τας αρχάς του συνεργαζόμενον με τα ξένα κόμματα και προσθέτει ότι κατά την κατοχήν υπήρχον πληροφορίαι περί υπογραφής συμφώνων με τους Βουλγάρους και δεν μας έμεινεν αμφιβολία περί της αντιεθνικής δράσεως του Κ.Κ.Ε.».

Η   ΚΑΤΑΘΕΣΙΣ  ΤΟΥ κ.  ΓΟΝΑΤΑ
Εξετάζεται κατόπιν ο κ. Γονατάς όστις λέγει ότι παραδέχεται ως αληθή τα δημοσιευθέντα και είναι απολύτως δικαιολογημένοι οι δημοσιεύσαντες τούτο διευθηνταί του «Ελληνικού Αίματος» διότι ο Κ.Κ.Ε. πάντοτε αυτάς τας πεποιθήσεις είχε και έχει.
Αναφέρει εν συνεχεία στοιχεία παρομοίας φύσεως αποκαλύπτοντα τα της συνεργασίας του Κ.Κ.Ε. με τους Βουλγάρους.
Εις το σημείον αυτό η δίκη διακόπτεται περί το μεσονύκτιον διά να συνεχισθή σήμερον την 4΄ απογευματινήν.


ΤΟ  ΑΜΕΙΛΙΚΤΟΝ «ΚΑΤΗΓΟΡΩ»  ΚΑΤΑ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.
ΤΟ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ  ΑΙΜΑ» ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ  ΕΙΣ  ΤΟ  ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΝ
ΟΤΙ  ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟΝ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.- ΓΑΒΡΗΛΟΒΙΤΣ  ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΡΚΟΝ
ΤΑ  ΣΤΟΙΧΕΙΑ  ΤΗΣ ΑΝΤΕΘΝΙΚΗΣ  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ  ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ
Την 4 ½  μ.μ. συνεχίσθη εις το Β΄Τριμελές Πλημμελειοδικείον η δίκη (Ελληνικού Αίματος»-Ζαχαριάδη. Άμα τη ενάρξει της συνεδριάσεως, περαιωθείσης της διαδικασίας καλείται όπως απολογηθή ο εκ των κατηγορουμένων διευθυντών του «Ελληνικού  Αίματος» κ. Πηνιάτογλου.
Λ. Πηνιάτογλου: Εκείνο το οποίον έχω να ειπώ είνε, ότι είμαι απολύτως πεπεισμένος περί του γνησίου του συμφώνου Ζαχαριάδη-Γαβρήλοβιτς, πεπεισμένος λόγω τεκμηρίων τα οποία περιήλθον εις χείρας μου, τα οποία όμως δυστυχώς κωλύομαι να αποκαλύψω διά λόγους γενικωτέρους. Ως αντιλαμβάνεσθε, κ. πρόεδρε,  αυτού του είδους τα θέματα εκτείνονται πολύ πέραν της στενής αρμοδιότητος της δημοσιογραφίας και επομένως το μόνον το οποίον ημπορεί να κάμη κανείς είνε να επιμείνη χωρίς να πρέπει να εκθέση τους λόγους διά τους οποίους είνε βέβαιος περί της γνησιότητος του εγγράφου. Ένα πράγμα θα ήθελα να προσθέσω , ότι η ιστορία της εφημερίδος την οποίαν εκπροσωπώ, ιστορίαν άγνωστος επί τριετίαν όταν έβγαινεν ως παράνομον φύλλον και γνωστή ύστερα όταν ήρχισε να εκδίδεται επισήμως, νομίζω ότι πρέπει να πείση ολόκληρον τον κόσμον, ότι οιονδήποτε πληροφορίαν φέρη εις φώς, πάντοτε υπήρξε τεκμηριωμένη εις την συνείδησίν μας, τόσον καλά ώστε ν΄ αποτελούν απόλυτα εχέγγυα περί της αληθείας των. Θα παρακαλέσω τον κ. Βοβολίνην να συνεχίση.
Πρόεδρος: Το είδατε εσείς το σύμφωνον;
Πηνιάτογλου: Μάλιστα.
Πρόεδρος: Εν πρωτοτύπω ήλθε το κείμενον;
Πηνιάτογλου: Ούτε αυτό ημπορώ ν΄ αποκαλύψω.
Ο κ. πρόεδρος ερωτά ακολούθως διατί εις τον τίτλων του δημοσιεύματος ετέθη ο χαρακτηρισμός «προδοτικόν» σύμφωνον.
Πηνιάτογλου: κατ΄ εμέ το δημοσίευμα αυτό και ο τίτλος που αποδίδει την έννοιαν του, συμφωνούν με όλον το πλαίσιον της δράσεως του Κ.Κ.Ε. την οποίαν ανέκαθεν ημείς θεωρούμεν ως αντεθνικήν.

Η  ΑΠΟΛΟΓΙΑ  ΤΟΥ  κ.  ΒΟΒΟΛΙΝΗ
Καλείται ακολούθως όπως απολογηθή ό έτερος των διευθυντών του «Ελληνικού Αίματος» κ.  Κ. Βοβολίνης.
Βοβολίνης: Κύριοι δικασταί θέλω να σας είπω ότι δεν ήτο η ευθιξία εκείνη η οποία ωδήγησε τον κ. Ζαχαριάδην είναι πράγματι ο κλλίτερος μπολσεβίκος της χώρας, όπως αποκαλείται από τους ομοϊδεάτας του, αυτή δε η ιδιότης του δεν τον καθιστά και απολύτως εύθικτον. Άλλοι υπήρξαν οι λόγοι της υποβολής της εναντίον μας μηνύσεως. Ένας απώτερος λόγος και ένας εγκύτερος. Ο απώτερος είνε η ελπίς εξασφαλίσεως ενός συγχωροχαρτίου δ΄ όλας τας τρομεράς πράξεις και αντεθνικάς ενεργείας που έχει κάνει έως τώρα το Κ.Κ.Ε. και η εγγυτέρα επιδίωξις είνε η από μέρους ημών εν τη αμύνη μας αποκάλυψις της φράξιας –χρησιμοποιώ κομμουνιστική λέξιν της οποίας αν θέλετε θα σας δώσω την εξήγησιν- η οποία υπάρχει εντός των κόλπων του ΚΚ και η οποία παρέχει τας σχετικάς με την δράσιν του ΚΚΚΕ πληροφορίας.
ΤΟ  ΣΥΜΦΩΝΟΝ  ΥΠΑΡΧΕΙ  ΠΡΑΓΜΑΤΙ
Αλλά κ.  δικασταί, ούτε το πρώτον πρόκειται να συμβή ούτε το άλλο. Απεδείξαμεν ήδη διά μαρτύρων την αντεθνικήν δράσιν του ΚΚΕ. Αι πράξεις φωνάζουν και αι πράξεις εν συνεχεία θα αποδειχθούν του σεβαστού δικαστηρίου. Την φράξιαν βεβαίως δεν πρόκειται να αποκαλύψω με διότι την ιδικήν μας ζωήν την διαθέτομεν όπως ημείς θέλομεν, δεν ημπορεί όμως να διαθέσωμεν και την ζωήν άλλων ανθρώπων διότι πιστεύομεν ότι δεν είμεθα ούτε δολοφόνοι ούτε σφαγείς, έτσι που να διαθέτωμεν την ζωήν των άλλων προστατεύοντες την δική μας ζωήν.
Το σύμφωνον Ζαχαριάδη-Γαβρήλοβιτς κ. δικασταί, υπεγράφη. Υπεγράφη εις τας Αθήνας και το γνωρίζουν πολύ καλώς οι μηνυταί. Αλλ΄ ιδού πως έχουν τα πράγματα. Εις τας 14 Ιουλίου ήλθεν εις τάς Αθήνας ο ταγματάρχης Γ. Γαβρήλοβιτς ενεφανίσθη δε με το ψευδόυμον Αλέξανδρος Γεωργακόπουλος. Ο Γαβρήλοβιτς δεν έρχεται διά πρώτην φοράν εις τας Αθήνας ,  έχει έλθει και άλλοτε. Συγκεκριμένως έχει έλθει όταν εντός ελαχίστων ωρών συνεπτύχθησαν τότε τα γιουγκοσλαυϊκά στρατεύματα μετά την γερμανικήν επίθεσιν. Τον Απρίλιον του 1941 έφθασεν εις τας Αθήνας τότε αεροπορικώς και ελαφρώς ταυματισμένος, ενοσηλεύθη εις το αγγλικόν στρατιωτικόν νοσοκομείον της Κηφισιάς τότε δε έκαμεν εντύπωσιν εις τας αδερφάς που τον περιποιούντο ότι δεν εστρέφετο μετά μίσους εναντίον των Γερμανών, αλλά έλεγε ποιος ξέρει ποιάν εξέλιξιν θα έχουν τα πράγματα μιά και υφίσταται το σύμφωνον μεταξύ της Γερμανίας και της Σοβιετιής Ενώσεως.
Τότε υφίστατο το σύμφωνον φιλίας και υπήρχον πολλές ελπίδες μέσα εις το μυαλά διαφόρων προσώπων διά μίαν ιδιάζουσαν εξέλιξιν της καταστάσεως.

Ο  ΓΑΒΡΗΛΟΒΙΤΣ  ΠΗΓΑΙΝΟΕΡΧΕΤΑΙ
Μετά την είσοδον των Γερμανών εις τας Αθήνας ο Γαβρήλοβιτς εξηφανίσθη και καθώς λέγεται επέτυχε αμέσως επαφήν με την ηγεσίαν και με τους παράγοντας του Κ.Κ.Ε. Έφυγε, λένε πως ξαναήλθε και τέλος έφθασε εις τας 13 Ιουλίου 1945 υπό το ψευδώνυμον Αλ. Γεωργακόπουλος. Προτού έλθη εις τας Αθήνας επέρασε από τα Τίρανα και συναντήθη με τον Εμβέρ Χότζα. Προηγουμένως είχε συναντηθή με τον Τίτο και εις ελληνικόν έδαφος μπήκε εκ της Φιλιππουπόλεως. Η συμφωνία επρόκειτο να υπογραφή εις οίκημα της Λεωφ. Συγκρού, δεν υπεγράφη όμως εκεί διότι οι οργανωταί της τελικής συμφωνίας-ας την χαρακτηρίσω έτσι-ανταλήφθησαν κίνησιν παρακολουθήσεως. Και υπεγράφη εις τας 23 Ιουλίου εις το βόρειον τμήμα της πρωτευούσης εις την Νέαν Ιωνίαν και εις ένα σπίτι που δεν ημπορούμε να το καθορίσωμεν. Η συμφωνία αποτελείται από 8 δακτυλογραφημένες σελίδες. Οι πρώτες σελίδες αφορούν κυρίως την ποιστοπίησιν των πληρεξουσίων των συμβαλλομένων μερών. Περί την συμφωνίαν αυτήν και διά την συμφωνίαν αυτήν , έχει εκδηλωθή ενδιαφέρον γενικώτερον, αλλά πάντως το πρωτότυπον του συμφώνου δεν ευρίσκεται ούτε εις το αρχείον του Κ.Κ.Ε., ευρίσκεται αλλού. Εις τα χέρια μας ούτε ήτο δυνατόν να ευρίσκεται. Γνωρίζουν δε πολύ καλά οι μηνυταί μας ότι τελικώς το σύμφωνον μαζί με ένα άλλο τμήμα του αρχείου των περιήλθε εκεί όπου περιήλθε κατόπιν μιάς συγκρούσεως αυτοκινήτου. Αυτά κ.  δικασταί ημπορώ να σας είπω διά το σύμφωνον. Το σύμφωνον μας παρεδόθη από την πλέον έγκυρον και από αξιόπιστον πηγήν. Δεν ήτο δυνατόν, δεδομένου ότι η πηγή εκείνη μας το παρέδωσε, να το αμφισβητήσω μεν για λόγω της σοβαρότητος της πηγής εφ΄ ενός και του περιεχομένου αφ΄ ετέρου.
Κύριοι δικασταί, η καλή μας  πίστης δεν ημπορεί μά αμφισβητηθή. Είμαστε με την συνείδησίν μας απολύτως ήσυχον. Μας επεδείχθη μία συμφωνία από την πιο αξιόστον πηγήν, το δε περιεχόμενόν της ήτο απολύτως σύμφωνον με την όλην τακτικήν και με την όληνν γραμμήν του Κ.Κ.Ε. Όταν εδιαβάσαμεν τάς διατάξεις τας οποίας γνωρίζει και το ιδικόν σας δικαστήριον από το δημοσίευμά μας, τας εμπιστεύσαμε, διότι εγνωρίζαμε και υπάρχουν αδιάψευσται αποδείξεις που θα τεθούν υπ΄ όψιν του δικαστηρίου σας ότι το Κ.Κ.Ε. συνδέεται αδερφικά με το Κ.Κ.Α., το Κ.Κ.Β. και το Κ.Κ.Γ. τα κομμουνιστικά κόμματα της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της Γιουγκοσλαυϊας.
Η πεποίθησης μας που εδημιουργήθη από την ανάγνωσιν των διατάξεων του συμφώνου παρέμεινε και θ’  αποδειχθή και ενώπιον του δικαστηρίου σας και από ημάς απολογουμένους και από τους συνηγόρους μας, αδιάψευστος. Διότι οι κομμουνισταί βλέπουν τα πράγματα εντελώς διάφορα από ό, τι τα βλέπουν και καθ΄ όν τρόπον τα βλέπομεν ημείς. Και καθ΄ όν τρόπον τα βλέπουν και καθ΄ όν τρόπον επισείουν την έννοιαν της «μεγάλης πατριδούλας» δεν ενοχλούνται αν μεσα εις την έννοιαν της «μεγάλης πατριδούλας» και του «μεγάλου πατερούλη» υπάρχη και η Βουλγαρία η οποία έσφαζε τα αδέρφια μας.
Δεν πρόκειται να επιμείνω είς την φωτογραφίαν του Στάλιν και του Λένιν, που ήσαν μόναι εις την αίθουσαν του κομμουνιστικού συνεδρίου, και που είνε αρκετά χαρακτηριστικαί περί του πνεύματος που διέπει τους Έλληνας κομμουνιστάς. Θα θέσω όμως υπ΄ όψιν σας πλήθος άλλων στοιχείων που αποτελούν προγενεστέραν συνεργασίαν του Κ.Κ.Ε. με τα γειτονικά ΚΚ και τα οποία κατέστησαν λίαν πιθανήν την αξιοπιστίαν του συμφώνου, ανεξαρτήτως του κύρους της προσωπικότητος που μας το παρέδωσε.


…ΕΑΝ  ΤΟ  Κ.Κ.Ε. ΖΗΤΟΚΡΑΥΓΑΣΗ  ΥΠΕΡ  ΤΗΣ  ΜΕΓΑΛΗΣ  ΕΛΛΑΔΟΣ!
Εις την Λευκήν Βίβλων των ιδίων των κομμουνιστών την εκδοθείσαν μετά τα Δεκεμβριανά, υπάρχουν στοιχεία που αφορούν την συνεργασίαν των κομμουνιστών και των Βουλγάρων. Εις την σελίδα 28 της Λευκής βίβλου υπάρχει το έγγραφον που ανέφερα χθές ενώπιον του δικαστηρίου σας και που ομολογεί την συνεργασίαν με τους Βουλγάρους. Το ΚΚΕ με τα τμήματά του που είχεν εις την Μακεδονίαν και την Θράκην ενεγνώρισεν απολύτως τας σχέσεις που προϋπήρχαν μεταξύ των εντοπίων κομμουνιστών και των Βουλγάρων, επιδρομέων, την ανεγνώρισε και διά των ιδιωτικών επαφών τας οποίας θα αποδείξω ενώπιον του δικαστηρίου σας τας ενεγνώρισε, κ. δικασταί και διά των όλων του δημοσίων εκδηλώσεων. Θα αναφέρω μεν τας δημοσίας εκδηλώσεις, αρκετά χαρακτηριστικάς και τας ιδιωτικάς εκδηλώσεις αίτινες θα αποδειχθούν διά φωτογραφιών εμφανιζουσών και τον κ. Πορφυρογένην. Οι Βουλγαροκομμουνισταί αμέσως εκήρυξαν την αυτοδιοίκησιν της μακεδονίας και της Θράκης και έσπευσαν ακόμη και εις τα σπίρτα των να νομιμοποιήσουν την λέξιν αυτοδιοίκησις.

ΟΜΙΛΟΥΝ   ΑΙ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΙ
Εν συνεχεία ο κ.  Βαβολίνης αναφέρει τα ποιήματα του Βουλγάρου ποιητού Μάρκοβιτσς, ο οποίος αφιερώνει το πρώτον ποίημα εις τον Ζαχαριάδη. Περαιτέρω προσάγει άδειαν οπλοφορίας προσυγεγραμμένην υπό των βουλγαρικών αρχών Ζίχνης. Κατόπιν προσκομίζει εις το δικαστήριον σειράν φωτογραφιών από τας οποίας εμφανίζεται ο ο Ιορδάνογλου διοικητής μεραρχίας ΕΛΑΣ μετά Βουλγάρων εξεχουσών προσωπικοτήτων και φωτογραφίαν σχετικήν με τον Κωσταντάραν, όν επεκαλέσθη ο Μπακιρτζής. Επίσης παρουσιάζει φωτογραφίας των Κωσταντάρα και Πορφυρογένη επίσης του ιδίου Κωσταντάρα μετά Βουλγάρων υπουργών.
Πορφυρογένης: Διαμαρτύρεται εντόνως διότι θίγεται!...
Πρόεδρος: Αι φωτογραφίαι αυταί, έχουν σχέσιν με την υπόθεσιν;
Βοβολίνης: Αποδεικνύουν πλήρως την συνεργασίαν κομμουνιστών και Βουλγάρων.
Πρόεδρος: Καταθέσατε τας φωτογραφίας και αποδείξατέ μας πόθεν τας έχετε και αν οι εικονιζόμενοι είνε πράγματι Βούλγαροι.
Βοβολίνης: Θα το καταθέσω εγγράφως και υπευθύνως κ. πρόεδρε.
Εν συνεχεία καταθέτει και άλλα έγγραφα πιστοποιούντα την συνεργασίαν των κομμουνιστών με τους Βουλγάρους αφ΄ ενός και αφ΄ ετέρου ότι και Ιταλούς ακόμη είχε το Κ.Κ.Ε. εις τα στελέχη του. Αναφερόμενος εις το κατατεθέν περί του κ. Λούλη, ότι το «Ελληνικόν Αίμα» εκυκλοφόρει ελευθέρως κατά την κατοχήν, αναγιγνώσκει άρθρον δημοσιευθέν εις το μυστικώς κυκλοφορούν τότε «Ελληνικόν Αίμα» καθ΄ ό δεν γίνεται διάκρισις Ελλήνων πρό της θυσίας έναντι της Πατρίδος.
Όσον αφορά τα περί προσωπικής επιθέσεως κατά Ζαχαριάδη ο κ. Βοβολίνης αναγιγνώσκει σημείβμα γραφέν την 4ην Μαϊου καθ΄ όν το «Ελληνικόν Αίμα» σαφώς ομιλεί περί του κ. Ζαχαριάδη ότι ουδένα άλλον πρόκειται να ταράξη ή άφιξίς του παρά τους κ.κ. Σιάντον και Παρτσαλίδην.
Αναλύει εν συνεχεία τα του κατηγορουμένου συμφώνου και υπογραμμίζει τα στοιχεία τα οποία ολοκληρώνουν τας κομμουνιστικάς επιδιώξεις. Διά μακρών περιγράφει τας εθνικάς μας επιδιώξεις αι οποίαι είνε δυνατόν να πραγματοποιηθούν μόνον με την εθνικήν ενότητα.
Υπενθυμίζει  τα εξαγγελλόμενα υπό των ξένων ραδιοφωνικών σταθμών τα οποία πιστοποιούν απολύτως την έξωθεν ηθικήν ενίσχυσιν του Κ.Κ.Ε.
Καταλήγων αναφέρει, ότι ο ραδιοφωνικός σταθμός Αθηνών ωμίλησε περί απαγωγών εθνικιστών υπό Ελλήνων διεθνιστών εις τα γιουγκοσλαυϊκά φιλάκια. Επίσης υπογραμμίζει την πληροφορίαν την αναγραφείσαν υπό της «Εστίας» περί νοσηλεύσεως ελασιτών εις Σόφιαν. Αναγιγνώσκει ύμνον της ΕΠΟΝ καταρρακώνοντας 


ΑΙ  ΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ  ΤΩΝ ΣΥΝΗΓΟΡΩΝ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΕΩΣ
Μετ΄ολιγόλεπτον διακοπήν λαμβάνει τον λόγομ ο εκ των συνηγόρων κ. Ζαφ. Βάλβης ο οποίος τονίζει ότι η παρούσα δίκη είναι πράγματι δίκη δύο κόσμων, ως ετόνισαν οι της πολιτικής αγωγής. Τρείς Έλληνες αγνοί, των οποίων η εθνική δράσις δεν δύναται να σπιλωθή από κραυγάς γνωστάς, εδημοσίευσαν εις στήλας, από των οποίων πάντοτε είδον το φώς αλήθειαι και μόνον αλήθηειαι, το σύμφωνον Ζαχαριάδη-Γαβριήλοβιτς, Διέρχεται στο περιχόμενον του κατηγορουμένου συμφώνου και τονίζει ότι πλήν της σωρείας των στοιχείων, τα οποία προσεκομίσθησαν από αξιοπίστους μάρτυρας, ενεφανίσθη ο τέως υπουργός των Εσωτερικών κ. Τσάτσος, ο οποίος δεν ηρνήθη την ύπαρξιν του εγγράφου, επιφυχθείς μόνον εις το να αποκαλύψη την πηγήν, διότι τούτο επιβάλει το Εθνικόν συμφέρον. Περαιτέρω λέγει ότι ο κ. Τσάτσος σαφώς καθώρισε την προκληθείσαν αντίδρασιν εις τους δημοσιογράφους, οι οποίοι έλαβον το ίδιον έγγραφον. Ήτο φυσικόν να διαπορήσουν κατ΄ αρχάς, να αγανακτήσουν κατόπιν και να καταγγείλουν καθ΄ ό έχουν δικαίωμα, αλλά και καθήκον τους δράστας.
Τονίζει εν συνεχεία ότι το κομμουνιστικόν κόμμα είναι αντίδικον προς τους τρείς δημοσιογράφους και τούτο είναι το σημείον, το οποίον πρέπει να διερευνηθή διά να σώση την ασφαλή κρίσιν του δικαστηρίου περί του αν εθίγη προσωπικώς ο κ. Ζαχαριάδης ή ο αρχηγός του Κομμουνιστικού κόμματος.
«Εις την Βόρειαν Ελλάδα, κύριοι δικασταί, λέγει , ο λαός κραυγάζει: «Ελασίτες και Βουλγάρους να τους φάει ο χάρος». Επεχειρήθη να μονοπωληθή η εθνική αντίστασις και ηγνοήθη όλος ο κόσμος αγωνιστών τιμίων Ελλήνων διά να εξαρθή ο κ. Ζαχριάδης, χωρίς όμως και να αποτολμηθή η σκιαγραφία των άλλων, εκείνων οι οποίοι επρωτοστάτησαν εις τάς σφαγάς του Δεκεμβρίου, εις την επαίσχυντον εκείνην προδοσίαν». Καταλήγων ο κ. Βάλβης είπεν: «Ο τελευταίος εκ της πολιτικής αγωγής, καταλήγων, ενεθυμήθη τους στίχους του Παλαμά τους σχετιζομένους με τα εξωτικά, τα οποία «δεν θέλει να ξανάρθουν». Γιατί; Γιατί είναι οι ψυχές των αδισκοτωμένων των χαρανδρών. Και οι ψυχές, προσέθεσεν ο κ. Βάλβης, γίνονται Ερινύες».
Λαμβάνει το λόγον ο εκ των συνηγόρων κ. Θεοφίλου, ο οποίος τονίζει ότι η αλήθεια των ισχυρισμών των κατηγορουμένων είναι καταπέλτης κατά των μηνυτών. Αναφερόμενος εις το κατηγορητήριον, υποστηρίζει η προσπάθεια των κατηγορουμένων ήτο να κατοχυρώσουν εκείνα τα οποία το Ακβανικόν έπος προσεπεκύρωσεν εις την Πατρίδα, από τους κινδύνους τους οποίους επισημαίνουν αι διάφοροι εκδηλώσεις των κομμουνιστικών κομμάτων των πλησίον μας χωρών. Με σαφήνειαν σταθμίζει την αντεθνικήν πολιτικήν του Κ.Κ.Ε. και αντλεί επιχειρήματα από την αποδεδειγμένην συνεργασίαν του περιφήμου ΕΑΜ και ΣΝΟΦ εις την Ελληνικήν- Μακεδονίαν Αναγιγνώσκει έντυπα κομμουνιστικά, τα οποία καθυβρίζουν πάν το εθνικόν και κηρύσσουν τον εμφύλιον σπαραγμόν. Τα ίδια Εαμικά έντυπα ομιλούν απροκαλύπτως περί της συνεργασίας ΕΑΜ-ΚΚΕ και του βουλγαρικού ΣΝΟΦ. Συγκεκριμένως αναφέρει το «Λαϊκόν Βήμα» της περιφερειακής Καστοριάς. Αναφέρει εν συνεχεία άρθρον του εκ των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής Πορφυρογένη, υπονομεύοντος την έννοιαν της Δικαιοσύνης. Επικαλείται περαιτέρω την εκδηλούμενην οργήν του λαού κατά των σφαγέων με την κραυγήν: «κάτω οι Βούλγαροι». Βουλγάρους δε ο λαός δεν εννοεί των Γεωργήεφ και τους συντρόφους του, αλλά μερικούς άλλους κατοικούντας εις την Ελλάδα και δρώντας ως έδρασαν,
Επικαλείται, τέλος τα πιστοποιητικά τα χορηγηθέντα υπό των στραταρχών Ουίλσον και Αλεξάντερ αφ΄ ενός προς τους κατηγορουμένους και αφ΄ ετέρου του στρατηγού Πιτσίκα προτείναντος τον κ. Βοβολίνην διά το πολεμικόν σταυρόν, τονίζων ότι αυτά τα εύσημα δεν δύνανται να τα παρουσιάσουν οι κατήγοροι. Περαίνων την αγόρευσιν του τονίζει ότι τους αρνητάς του μεγαλείου της Πατρίδος δεν πρέπει η απόφασις του δικαστηρίου να τους εξοπλίση με νέον όπλον διά μιάς καταδίκης διότι το όπλον αυτό θα το χρησιμοποιήσουν και πάλιν δολοφονικώς κατά της Ελλάδος, όπως και άλλοτε.
Η  ΑΓΟΡΕΥΣΙΣ  ΤΟΥ κ.  ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΥ
Ο κ. Λυκουρέζος(συνήγ.) αναφερόμενος εις τον χαρακτηρισμόν της πολιτικής αγωγής περί συγκρούσεως δύο κόσμοι δεν είνε η δεξιά και η αριστερά ή ερυθρά τρομοκρατία. Αυτής της συγρούσεως θα κληθή κριτής ο ελληνικός λαός ο οποίος θα είπη ποιοι πιστεύουν εις το έθνος και ποιοι το καταπροδίδουν. Μία πρόκλισις ούτως ειπείν της λαϊκής γνώμης είνε και η παρούσα δίκη.
Αναλύει κατόπιν το κατηγορητήριον και αντρέπει τους ισχυρισμούς των κατηγόρων ηγετών του ΚΚΕ. Αναφέρεται εις την κατάθεσιν του κ. Τσάτσου και υπογραμμίζει την αντικειμενικότητα ταύτης. Και η αντικειμενικότης εκείνη υπήρξε καταπέλτης διά την κατηγορίαν. Επικαλείται τους αγώνας των κατηγορουμένων ως δημοσιογράφων εντός των πλαισίων της εθνικής τιμής, ειδικώτερον δε κατά τας μαύρας ημέρας της δουλείας και τονίζει ότι είνε τουλάχιστον αφελής ο ισχυρισμός των κατηγόρων περί δολίας προαιρέσεως όπως θιγή η προωπική τιμή του κ. Ζαχαριάδου. Το δημοσίευμα εσκόπει να αποκαλύψη μόνον και μόνον την πολιτείαν του Κ.Κ.Ε. εις τα εθνικά ζητήματα.
Αναφερόμενος εις την τακτικήν του Κ.Κ.Ε. υπομιμνήσκει τα λεχθέντα υπό της πολιτικής αγωγής διά τας εθνικάς διεκδικήσεις και παρατηρεί ότι ενώ αυτή ωμίλησε περί Ανατολικής Ρωμυλίας, όπου υπήρχον Έλληνες οι οποίοι δεν εξετοπίσθησαν αλλά εσφάγησαν από τους Βουλγάρους. Περαίνων υπεραμύνεται των κατηγορουμένων ως τιμίων δημοσιογράφων αλλά και ως αγωνιστών εις τον στίβον των εθνικών αγωνιστών.
Ο κ. ΝΙΚ. ΑΒΡΑΑΜ
Λαμβάνει τον λόγον είτα ο κ.  Αβραάμ(συνήγορος) ο οποίος λέγει ότι ουχί ασκόπως ηρώτησε τον Ζαχαριάδην αν εξακολουθή να είναι παράνομος. Έπραξε τούτο διά να ποιστοποιήση την ύπαρξιν των λεγομένων «παρανόμων» μέσα εις το κόμμα και οι οποίοι επιδιώκουν την επανάστασιν και μόνον αυτήν. Αναγιγνώσκει περικοπάς της βιογραφίας του Ζαχαριάδη η οποία τον εμφανίζει ως επαναστάτην ριψοκίνδυνον και τρομερόν παράνομον, και αμφισβητεί ότι ημπορεί ούτος να είναι ενεγνωρισμένος ως αρχηγός κόμματος , αφού καταδικασθείς επί φόνω εις ποινήν 9 ετών ειρκτής, δεν έχει το δικαίωμα να ψηφίζη. Υπομιμνήσκει τα της διαμονής του Ζαχαριάδη εις το γερμανικόν στρατόπεδον Νταχάου και διαπορεί πως τν επέστρεψαν οι Γερμανοί εις την Ελλάδα σώον αφού τους είχε προηγουμένως κεραυνοβολήση με μερικά «παλληκαρίσια» έγγραφα ότι θα αγωνισθή κατά της ναζιστικής γερμανίας. Πολύ ευγενώς εφέρθησαν φαίνεται οι Γερμανοί(ιλαρότης).
Αναλύει την νομικήν άποψιν, σχετικώς με τον καθορισμόν της εννοίας του άρθρου του σχετικού με την δυσφήμησιν. Καθορίζει την έννοιαν του τι είνε δημόσιος ανήρ, το δε δημοσίευμα ουδέν άλλο πράττει παρά έλεγχον της πολιτικής του κομμουνιστικού κόμματος. Διά μακρών αναπτύσσει το περιεχόμενονον του δημοσιεύματος και στιγματίζει την όλην κίνησιν του Κ.Κ.Ε. ως ευρισκομένην εντός πλαισίων αντεθνικών.
Εν συνεχεία αναφέρει τα δημοσιευθέντα εις τον «Ριζοσπάστη» μυθεύματα διά των οποίων έθιξε τους διευθύνοντας το «Ελληνικόν Αίμα», ως και την τιμήν και υπόληψιν του εντίπου και διακεκριμένου επιστήμονος κ. Τσάτσου, πρώην υπουργού των Εσωτερικών, μέχρι μάλιστα του ποταπού σημείου να συκοφαντή και την οικογένειαν αυτού.
Αναπτύσσει εν συνεχεία τας αντεθνικάς επιδιώξεις του ΚΚΕ και επικαλείται έγγραφα επίσημα πιστοποιούντα την συνεχή υπονόμευσιν της εθνικής ιδέας υπό των κατηγόρων. «Ο ίδιος, λέγει, διεπίστωσα εις Μακεδονίαν την επαίσχυντον συνεργασίαν του ΚΚΕ με τους Βουλγάρους». Επικαλείται τας καταθέσεις των κ.κ. Γονατά, Τσαλδάρη και Αλεξανδρή, οι οποίοι σαφώς και κατηγορηματικώς  ωμίλησαν και εχαρακτήρισαν την εν γένει αντεθνικήν πολιτικήν του Κ.Κ.Ε.
Αναλύει είτα την νομικήν πλευράν του ζητήματος, επικαλούμενος τους ξένους και ημεδαπούς συγγαφείς, και καταλήγων επικαλείται ογκολίθους στοιχείων βαρυνόντων το ΚΚΕ και τονίζει ότι εκείνοι οι οποίοι είναι υπόδικοι ενώπιον του Ελληνικού λαού, ως κοινοί εγκληματίαι, ως αποδεδειγμένως συνεργασθέντες με τους Βουλγάρους, ως υπονομεύοντες την Ελλάδα, δεν δύνανται να εμφανίζωνται αξιούντες φωτοστεφάνους αγγέλων και ηρώων. Είναι εκείνοι τους οποίους εστιγμάτισεν ο κ. Τσώρτιλ όταν εβροντοφώνησεν εις την Αγγλικήν Βουλήν τι έκαναν τα όπλα, αυτοί οι σήμερον θιγόμενοι, τα οποία τους εδόθησαν διά τον πόλεμον και τα έστρεψαν κατά της πατρίδος και κατά των συμμάχων.
«ΜΙΑ  ΔΗΛΩΣΙΣ…».
Μετά το τέλος της αγορεύσεως του κ.  Αβρραάμ, ο εκ των συνηγόρων του κ. Αβραάμ, ο εκ των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής κ. Μιράσγεντζης ζητεί να καταθέση κάποιαν δήλωσιν.
Αβραάμ (εντόνως): Τι δήλωσιν, κύριε πρόεδρε; Δεν επιτρέπω εις κανένα να αμφισβητήση ή να σχολιάση τα λεχθέντα υπ΄ εμού.
Εγείρεται θόρυβος από την πολιτική αγωγή και ο πρόεδρος διακόπτει την συνεδρίαιν επί 5΄ λεπτά.
Επαναλαμβανομένης της συνεδριάσεως αγορεύει ο καθηγητής κ. Τσουκαλάς, όστις τονίζει ότι δημοσιογράφοι, ως οι δικαζόμενοι της εφημερίδος της περιωπής του «Ελληνικού Αίματος», δεν είναι δυνατόν να περιληφθούν μεταξύ εκείνων που εργάζονται εις το λεγόμενον κίτρινον τύπον. .Ομιλών επί του κατηγορητηρίου, αναλύει την κατάθεσιν του καθηγητού του Πανεπιστημίου και τέως υπουργού κ. Τσάτσου και τονίζει ότι αυτό το δημοσίευμα εν συγκρίσει προς άλλα δεν είναι τίποτε. Ο κ. Τσάτσος μη δυνάμενος να κάμη τίποτε, ηνηγκάσθη όπως βάλει εις το αρχείον το υποβληθέν εις το υπουργείον σύμφωνον.
Τα τρία έγγραφα, τα οποία θα σας υποβάλω τώρα(είναι τα δημοσιευθέντα χθές) περιλαμβάνουν εν τω οποίον ηθέλησε να εκμεταλλευθή η πολιτική αγωγή, ανευρέθησαν εις την θέσιν Γκούρα και δεν τα συνέταξαν οι κατηγορούμενοι. Υπέβαλα σχετικάς ερωτήσεις εις τους μάρτυρας Αρχηγούς των κομμάτων, οι οποίοι όλοι εθεώρησαν το σύμφωνον ως πραγματικόν. Μοναδικός μάρτυς ο κ. Κύρκος ηθέλησε να το αμφισβητήση, ωμιλήσας περί Λιβάνου κλπ. Όταν εφέρανε το σύμφωνον και είδαν την προέλευσίν του, τότε εγεννήθη αμέσως η βεβαιότης της γνησιότητός του, λίγω του ότι προήρχετο από την γνωστήν μερίδα. Και το κείμενον του συμφώνου εμπρός σε άλλα γνωστά πράγματα είναι μηδέν. Είναι μία Αρσακειάς προ μιάς Ιεροδούλου. Αυτό το κείμενον του συμφώνου εις όλα του τα σημεία είναι προδοτικόν και αντεθνικόν και οι δημοσιογράφοι δεν έκαναν τίποτε άλλο παρά να πούν τι είναι το σύμφωνον.
Περαίνων λέγει ότι εκ της αποφάσεως του δικαστηρίου και της λαϊκής ετυμηγορίας κατόπιν θα κριθή εις ποίων τας φλέβας εκ των δύο πλευρών ρέει αίμα ελληνικόν. Είμεθα ήρεμοι ότι η απόφασις σας θα είπη ποιοι σκέπτονται ελληνιστί.
ΑΙ  ΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ  ΤΩΝ  ΣΥΝΗΓΟΡΩΝ  ΜΑΣ
Το "Ελληνικόν Αίμα" έδωσεν ανωτέρω λόγω του προκεχωρηκότως της ώρας μικράν περίληψιν μόνον των συντριπτικών διά το ΚΚΕ αγορεύσεων των συνηγόρων του. Ελπίζει όμως ότι θα κατορθώση να δημοσιεύση αύριον και μεθαύριον τας αγορεύσεις των κ.κ. Τσουκαλά και Ν. Αβραάμ, αι οποίαι εκρατήθησαν στενογραφημέναι εφ,  όσον κατορθωθή η εντός της ημέρας αποστενογράφησίς των.Εις το σημείον αυτό η δίκη διακόπτεται περί το μεσονύκτιον διά να συνεχισθή σήμερον την 4΄ απογευματινήν.
  
14/10/16
 
Αετίων Σωτήριος Ριζόγιαννης

ΥΓ.(1)
Οι κατηγορούμενοι δεν πρέπει να καταδικάστηκαν , όμως μια καταδίκη των είναι ενδεικτική της ανοχής της κομμουνιστικής προπαγάνδας από τους τότε κυβερνώντες. Στην εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» 28/08/1946 δημοσιεύεται η καταπληκτική είδηση:



ΕΠΙ  ΕΞΥΒΡΙΣΕΙ
ΤΟΥ  ΣΤΡΑΤΑΡΧΟΥ ΣΤΑΛΙΝ
Οι διευθυνταί της εφημερίδας «Ελληνικόν Αίμα» κ.κ. Βοβολίνης και Ιω. Μήλιος εναντίον των οποίων ησκήθη ποινική δίωξις, κατόπιν εγγράφου του υπουργείου Εξωτερικών, επί εξυβρίσει του στρατάρχου Στάλιν, καταδικάστησαν χθές υπό του τριμελούς Πλημμελειοδικείου εις επτά μηνών φυλάκισιν και 200.00 δραχμών χρηματικήν ποινήν.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
‘Όπως και σήμερα καταπληκτικό είναι, ότι σχεδόν επίσημα οι υπεύθυνοι της εφημερίδος θεωρούνται δοσίλογοι!!!

=====================================================
ΥΓ(2)
 Ρε εντολοδόχε, Εβραιό-γύφτε ,ανθέλληνα, Ζαχαριάδη οι ΕΑΜοΕΛΑΣίτες του 28ου Συντάγματος σου, γιατί έκαναν «αντίσταση»; Η μάλλον «αντίσταση» έκαναν στους Γερμανούς ή στους Έλληνες; ή και στους δύο για την απόσχιση της Μακεδονίας από την Ελλάδα;
Φωτ.:(Εφημερίδα ΕΛΛΑΣ 15-10-1945)



ΦΥΓΟΔΙΚΟΙ  ΕΛΑΣΙΤΑΙ
ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΝ  ΕΙΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΥΪΑΝ
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΝ. Οκτώβριος.(Ιδιαιτέρα υπηρεσία). – Ο ραδιοσταθμός του Βελιγραδίου, αναφέρων και πάλιν ότι πρόσυγες εκ της ελληνικής Μακεδονίας εξακολουθούν να καταφθάνουν εις Γιουγκοσλαυϊαν και ιδιετέρως εις Μοναστήριον, βεβαιοί ότι οι πλείστοι εξ αυτών είνε αγωνισταί του ΕΑΜ και υπογραμμίζει ότι η ελληνική Μακεδονία έδωκε 15.000 άνδρας διά τον αγώνα εναντίον του κατακτητού, οι οποίοι σήμερον καταδιώκονται, παρά της ελληνικής Κυβερνήσεως.
Ως παράδειγμα αναφέρει το 28ον Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, το οποίον απετελείτο αποκλειστικά από «Αιγαιομακεδόνας». Σήμερον οι πρόσφυγες αυτοί κατανέμονται εις διαφόρους περιφερείας της Γιουγκοσλαυϊας, όπου τους δίδεται εργασία εις τους αγρούς, εις τα ανθρακωρυχεία ή τα εργοστάσια.


ΥΓ(3): Κατωτέρω απόσπασμα από ένα ενδιαφέρον και κατατοπιστικό άρθρο από την εφημερίδα "Ελληνικόν αίμα" 24/10/1945

ΚΑΤΙ  ΠΟΥ  ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΗ…
Η  ΑΛΗΘΕΙΑ  ΔΙΑ  ΤΑ  ΕΝ  ΕΛΛΑΔΙ
ΠΛΑΣΤΑΙ  ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ  ΚΑΙ  ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΣ
……………………………………….
ΜΥΘΟΙ  ΚΑΙ  ΠΡΑΓΜΑΤΚΟΤΗΣ
Όταν τα Βρετανικά στρατεύματα ήλθον εις την Ελλάδα, το Αγγλικόν Υπουργείον Πληροφοριών διείδε την σκοπιμότητα της διανομής εις τους στρατιώτας ενός φυλλαδίου, το οποίον, υπό τον τίτλον: «Τι πρέπει να γνωρίζει διά την Ελλάδα κάθε στρατιώτης» περιείχε στοιχειώδεις περί Ελλάδος πληροφορίας. Είναι αληθινά κρίμα, ότι παρόμοια φυλλάδια νδεν διενεμήθησαν και μεταξύ Άγγλων πολιτικών, διπλωματών και ανταποκριτών εφημερίδων.
Καίτοι, επί ολόκληρον τετραετίαν, η Μεγάλη Βρετανία ανεμίχθη και κατηύθηνεν ουσιαστικώς τας Ελληνικάς υποθέσεις, υφίσταται ακόμη εις τον νούν πολλών Άγγλων μεταξύ εκείνων  που χρησιμοποιών την επιρροήν των, οι εξής μύθοι διά την Ελλάδα.:
Υπάρχουν εδώ μία «αδιάλακτος δεξιά παράταξις» και μία «αδιάλακτος αριστερά», αι οποίαι είναι εξ ίσου ασυμβίβαστοι μεταξύ των και ανηλεείς εις τας μεθόδους που χτησιμοποιούν. Η αδιάλλακτος δεξιά-συμφώνως προς τας ιδίας πάντοτε απόψεις –ενοεί την «φασιστικήν Μοναρχίαν» ενώ η αδιάλακτος αριστερά έχει κυρυχθεί υπέρ κομμουνιστικής δικτατορίας. Η αριστερά αποτελεί την «πρόοδον» και η δεξιά την «αντίδρασιν». Η δεξιά είναι «ομάς συνεργασθέντων με τον εχθρό» και η αριστερά είναι ελαφρώς απατηλή «αντίστασις». Μεταξύ των δύο, αι μεγάλαι και ειρηνόφιλοι λαϊκαί μάζαι, που αποτελούν το Κέντρον, εκπροσωπούνται από τα δημοκρατικάς και σοσιαλιστικά Κόμματα. Ηγέται τοιούτων κομμάτων είναι μεταξύ άλλων οι κ.κ. Μυλωνάς, Σοφιανόπουλος, Καφαντάρης, και Καρτάλης.
Εάν το προαναφερθέν φυλλάδι ον εδίδετο εις δηπλωμάτας και πολιτικούς, θα ήσαν ούτοι, τουλάχιστον εν γνώσει της εξής στοιχειώδους πληροφορείας:
Ότι η Ελλάς είνε κατά 99% χώρα αγροτών και μικροαστών. Ότι το 60% του εργαζομένου πλήθους είναι γεωργοί. Ότι τα 22% είναι έμποροι και δημόσιοι υπάλληλοι και τα 18% ασχολούνται εις διαφόρους βιομηχανίας με μέσον όρον 10 εργατών δια κάθε επιχείρησιν.
Επίσης ότι από του 1911 έως το 1922 αι μεγάλαι αγροτικαί ιδιοκτησίαι απηλλοτριώθησαν και διενε μήθησαν εις τους χωρικούς, ότι ο δοθείς μέσος αγροτικός κλήρος ανέρχεται εις 4 στρέ,,ατα, ότι μόνον τα 4% των σημερινών αγριτικών ιδιοκτησιών ανέρχονται μεταξύ 25-250 στρεμάτων ότι μόλις το 0,15% των ιδίων ιδιοκτησιών υπερβαίνει τα 250 στρέμματα και ότι, συνεπώς τα 99% των Ελλήνων είναι είτε κάτοχοι ελαχίστης εις μέγεθος εκτάσεως γής, είτε εργάται, είτε υπάλληλοι είτε βιοτέχναι, με πολύ χαμηλόν βιωτικόν επίπεδον. Με μίαν λέξιν, Η ΕΛΛΑΣ  ΧΩΡΑ  ΠΤΩΧΟΥ  ΛΑΟΥ.
Αι φυσικαί πολιτικαί συνέπειαι της κοινωνικής ταύτης διαδθρώσεως είναι:
Α) Ότι έκαστον εν Ελλάδι πολιτικόν Κόμμα έχει εκλογικήν βάσιν από μικρούς γαιοκτήμονας ή εργαζομένους και κατά συνάπειαν κάθε κόμμα που ανέρχεται εις την Αρχήν, εφ. όσον υποχρεούνται να εξυπηρετήση τα συμφέροντα των εκλογέων του, θα εξυπηρετήση τα συμφέροντα των εκλογέων του, θα εξηπηρετήση φυσικά, κυρίως τους μικρούς γαιοκτήμονας και τους εργαζομένους.
Διά τον λόγον αυτόν, όλα τα Κόμματα εις την Ελλάδα, ήσαν πάντοτε Κόμματα εκροσοπόυντα τας μικροτέρας μεσσαίας τάξεις και διά τον ίδιον επίσης λόγον ουδέποτε υφίσταντο ούτε τώρα σοβαρά τις διαφορά εις τα προγραμματά των. Κανέν Κόμμα δεν ημπορεί να βασισθή εις κεφαλαιούχους διά την απλήν αιτίαν ότι ούτοι αποτελούν μόνον το 1% των εκλογέων. Πρέπει να προστεθή ότι εκείνος που θεωρείται εις την Ελλάδα πλούσιος είναι ο έχων άνω των 2000 αγγλικών λιρών. Εξ  άλλου όμως γνωρίζομεν πολλούς Άγγλους που ισχυρίζονται ότι είναι κομμουνισταί, και έχουν ταυτοχρόνως περιουσίαν 8 ή 10 χιλιάδων λιρών στερλινών.
Β) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΝ  ΚΟΜΜΑ δηλ. ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ  ουδέποτε θα ηδύνατο να σταθεροποιηθή εις την Ελλάδα παρ΄όλα τα χρηματικά ποσά που θα ελάνβανεν από την Μόσχαν δια τους εξής λόγους:
1) Διότι οι εργάται της βιομηχανίας δεν αποτελούν ποσοστόν νεγαλείτερον των 6% επί του συνολικού πληθυσμού της χώρας.
2)  Διότι λόγω της προς περιπετείας και της αγάπης προς την ελευθερίαν ιδιοσυγρατίας των Ελλήνων, δεν υπάρχει προλεταριακόν πνεύμα ακόμη και μεταξύ των εργατών βιομηχανίας εις την μεγάλην των πλειοψηφίαν.
Συνεπώς το Κ.Κ.Ε. ουδέποτε εκέρδισε περισσοτέρας των 19-15 εδρών επί συνολικού αριθμού 250-300 εδρών της Ελληνικής Βουλής.
Βεβαίως η κατάστασις υπέστη κάποιαν μεταβολήν κατά την διάρκειαν της κατοχής των ετών 1941-1944 λόγω:
1..Της τρομεράς εξαθλιώσεως των μαζών που προσεκόμισαν οι Γερμανοί, και εν μέρει προεκάλεσαν οι κομμουνισταί. Και
2..Της σοβαράς οικονομικής υποστηρίξεως του Κ.Κ.Ε. από τους Άγγλους και τους Ρώσους Συμμάχους μας, που του παρέσχε την δυνατότητα να αυξήση τα προπαγανδιστικά του έντυπα εις βαθμόν, ο οποίος ουδέποτε προηγουμένως ανεπτύχθη εν Ελλάδι.
Παρά ταύτα, δεν θεωρούμεν ότι οι κομμουνισταί υπερέβησαν τότε το 10% του Ελληνικού Πληθυσμού. Επιπροσθέτως η αύξησις αυτή του αριθμού των είναι εντελώς προσωρινή, διότι είναι καθαρώς «τεχνική».

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ "ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ":http://rozosotiris.blogspot.gr/2016/10/090.html